Поверия и обичаи за Великден

Великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден. Могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това. Те първо биват сварявани, преди да бъдат боядисвани с безвредни оцветители.

Първото боядисано яйце за Великден трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкия. След това се поставя пред иконата в дома и след една година, на Велики четвъртък, се изнася в двора и се счупва. Ако е пълно, значи ще има берекет и здраве в дома, ако е празно – тогава хората трябва да очакват трудна година.

На Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!

Великден се празнува не три дни, както повечето от нас си мислят, а цели седем. Тези дни са известни като Светлата седмица.

Според старите хора, дете, което се роди през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

Съществува поверие, че ако жените, които дълго време се мъчели да забременеят, преспят с червено яйце в пазвата си на Великден, догодина ще се радват на рожба.

Набраният на Великден здравец носи здраве и дълголетие на притежателя си. Старите хора вярват, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.

 В нощта срещу Великден не бива да се вдига врява. Старите хора вярват, че ако сте твърде гръмогласни и вдигате шум в нощта срещу Възкресение Христово, рискувате да си навлечете гнева на злите сили и да привлечете в дома си лоши енергии.

 Ако се подстрижеш на Велики петък, ще имаш спокойна година и ще забравиш що е то главоболие.

 Друго поверие гласи, че на Велики петък не се перат чаршафи, защото можеш за сънуваш кошмари.

Според католиците на Великден трябва да си облечен в нови дрехи. Това ще ти подсигури успех и късмет през цялата година. 

 В някои краища на страната е било прието да се запазват черупките от великденските яйца. Вярва се, че те имат магически сили. Затова хората ги запазвали и използвали при баене против уроки. Бабите ги стривали на прах, който използвали при лечение на различни болести.

Великденските яйца са най-популярният символ на християнския празник. Те напомнят за възкресението на Христос. Предание разказва историята на първото великденско яйце. Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Императорът обаче казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено. И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Различна история относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

От древни времена яйцето винаги е било символ на нов живот, и много древни народи са боядисвали и дарявали яйца – в Древен Египет, Рим, Китай и Персия например, а ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. 

източник – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *