30 Ноември – Андреевден

Андрей стоял на брега на река Йордан, когато Йоан Предтеча посочил Исус с думите: „Ето Агнеца Божий!” Като чул това, Андрей тръгнал след Спасителя и вървял след него, заедно с брат си Петър.

След Възнесение Господне апостолите тръгнали в различни посоки да проповядват словото Божие. Св. Андрей поел на север – през Гърция, Мала Азия, по бреговете на Черно море той стигнал до земите на скитите, където днес е Русия. Проповядвал в планините на Осетия и Абхасия, Севастия, обходил цялото Черно море и на преклонни години стигнал гръцкия град Патра.

Там започнал да изцерява болни и да проповядва, когато управителят на града поискал от него да се отрече от вярата си. Св. Андрей отказал, затова и бил привързан на кръст с форма на буквата Х.

Църквата почита на този ден Св. Андрей Първозвани (наречен така, защото пръв между апостолите бил извикан да тръгне след Христа), като господар на мечките. Той, според легендата, бил самотен отшелник в планината. Там си обработвал нива, но мечка изяла вола му и той успял да я улови. Разгневеният земеделец успял да улови звяра, впрегнал го в ралото вместо вола и така го подчинил на волята си. Оттогава яздел мечката и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът се тачи като покровител на мечките.

Народни поверия и гадания

– Младите момичета омесват хляб, изпичат го и слагат парче от него под възглавницата си, за да почерпят момчето, което ще им се яви насън. Когото сънуват, за него ще се сгодят.

– Булките могат да узнаят колко деца ще имат, ако сложат пръстен в чаша вода и я оставят на прозореца. На сутринта в заледената вода ще са образувани подутини и вдлъбнатини – колкото са те, толкова синове и дъщери ще има жената.

– Андреевден – 30 ноември, се свързва с началото на зимния цикъл в народния календар и с вярването, че от него нататък денят започва да наедрява с по едно просено зърно, затова и някъде го наричат Едреевден.

– От вечерта жените ронят царевица в голям котел и я оставят накисната. В друг съд варят различни зърна – от всички, които се сеят: жито, боб, леща, ечемик, накисват и тях и на сутринта правят обредно вариво. То символизира желанието на хората да наедреят посевите така, както наедряват сварените зърна.

– От него първо най-старата жена в къщата взема 10 зърна и ги хвърля в огнището с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш човеците и животните.” Останалото се изяжда от всички в дома и се раздава на съседи, за да е плодовита годината.

– На Андреевден жените не вършат къщна работа, за да не напада мечката нивите с царевица, кошерите и добитъка.

Имен ден празнуват – Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан .

източник – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *