Как противозачатъчните хапчета влияят на връзките ни?

Хормоналната контрацепция не е толкова безобидна, за колкото се представяше до сега. Факт е, че противозачатъчните хапчета ни предпазват от непланувана бременност, изчистват хормоналното акне и ни помагат да се справим с ПМС синдрома.

Но заедно с това те променят нашата хормонална хомеостаза и увеличават риска от поява на депресия, раздразнителност, ниско настроение, намалени когнитивни функции, както и повишен риск от рак на гърдата.

Това, което малко жени, които приемат противозачатъчни, отбелязват е, че те сериозно влияят на избора ни на партньор и връзките ни. Например, много жени при спиране (или започване!) на противозачатъчните таблетки установяват, че вече нямат желание към настоящия си партньор.

Защо това се случва?

Couple Sex Therapy

Нека разгледаме по-отблизо как точно се случва привличането между половете. В нашето нормално състояние ние сме привлечени от мъже, притежаващи основен комплекс хистосъвместими гени (Major Histocompatability Complex genes), които се различават от нашите собствени.

Това са мъжете с по-голямо количество тестостерон. Когато срещнем този тип мъж това е знак за нашата генетична система, че с него ще успеем да създадем здраво поколение. Т.е. такова, притежаващо силна имунна система. Както знаем „надушваме“ това чрез феромоните на другия (телесната миризма).

Няма значение дали искаме и плануваме да имаме деца в този етап от живота си или не, просто така работи законът за привличането, според който сикаме да имаме деца от мъж с високо ниво на тестостерон.

Какво се случва, когато приемаме хапчета?

Противозачатъчните променят тотално гените, към които се чувстваме привлечени. Това на свой ред може да създде истински хаос във връзките ни.

Според ново проучване, хапчето обърква нашите сетива-детектори и ни кара да се чувстваме привлечени към мъже със сходни гени на нашите, т.е. към мъже с по-ниски нива на тестостерон.

Това може да доведе до създаване на потомство с по-ниска имунна защита. Но и до отношенчески проблеми, тъй като взимаме решения на база на хормоналните изменения, причинени от Хапчето.

Например, ако започнем нова връзка в период, в който приемаме хапчета, а след време ги спрем, може внезапно да установим, че вече не изпитваме същото привличане към партньора си.

Или обратното. Ако започнем да пием противозачатъчни хапчета, докато сме във връзка, внезапно можем да установим, че вече нямаме желание към настоящия си партньор и дори предпочитаме съвсем различен тип мъже.

Взаимоотношенията сами по себе си са изключително сложен пъзел, който трябва да подреждаме всеки ден. Когато приемаме контрацептивни таблетки това може да доведе освен до стандартните странични ефекти и до объркване на сетивата и преценките ни спрямо партньорите ни.

Това е един страничен ефект, за който не се говори достатъчно, а трябва!

източник – https://frida.bg/2019/05/24/kak-protivozachatachnite-hapcheta-vliayat-na-vrazkite-ni/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *