Парене, дразне и сърбеж на части от устната. Това са първите симптоми на досадния херпес, който всеки е имал поне веднъж в живота си. Той може да се появи както при деца, така и при възрастни. Характеризира се с белезникаво мехурче, пълно с вода, което след няколко дни се превръща в кожна язва.

Каква е причината за образуването на лабиален хепрес ( на устните)?

Вирусът херпес симплекс (Herpes simplex virus/ HSV) се предава чрез обмяна на телесни течности и заразена кожа. Съществуват тип 1 и тип 2. Херпесът по устните устните най-често се причинява от първия. Той уврежда кожата, прониквайки в нея и размножавайки се. Мехурите, които се появяват, са с продължителност около седмица. След това неприятните симптоми изчезват, но вирусът остава в кожата още няколко дни.
Човек може да получи един херпес годишно, а друг да има всеки месец. Зависи от много фактори като здравословно състояние, слънчева светлина, лична хигиена и други.
Херпесът се появява за първи път още в детеските години. Заразяването става най-често чрез целувка. Много често не правим разлика между афтите на малчуганите и херпеса, но такава има. Първото образувание засяга областта на лигавицата на устата, докато второто- част от устните.
Стресът е една от основните причини за появата на херпес на устните. Затова и в миналото нашите баби и дядовци са го наричали стресница. След като имунната система на човек спадне и той се разболее, рискът от развитие на херпес се увеличава. Причината е, че организмът му се променя, а всяка една промяна е стрес за тялото.
Проблеми с пикочния мехур също могат да са причина за образуването на херпес- заради пикочната инфекция, която се разраства.
Можем да облекчим мястото на устните, където се намира херпесът. Това става чрез различни успокояващи кремове, както и прилагането на студени и топли компреси. Ако имаме по-голяма коричка, в никакъв случай не трябва да я махаме, а да изчакаме тя сама да падне. В противен случай не само ще раздразним мястото, а и ще ни остане белег.