Всичко за Плексита

Плексит. Симптоми и

работещо лечение.

На плешката и другаде

Плексит или плексопатия е възпаляване на нервно сплетение. Plexus e сплетение или буквално сплитане на нерви в една точка, нещо като възел. Ясно защо толкова боли, нали?

Грешите, ако си представяте, че навсякъде в тялото има сплитания на нерви. А те са само на четири места по продължението на гърба:

 • На врата, където се събират четири двойки шийни нерви;
 • На рамото, където се сплитат четири нерва от долните шийни и първи гръден сегмент на гръбнака;
 • На кръста, то се състои от три нерва на горните кръстни сегменти;
 • Под кръста – кръстцово, което се състои от нерви в долната част на гърба.

Нервите излизат от процепи между дисковете на гръбнака и се разделят на предни и задни клонове. Сплетенията се образуват само от предните клонове и са разположени на чифтове – по да шийни, два раменни и т.н.Плексит. Симптоми и лечение. На плешката и другаде

                              Плексит. Симптоми и лечение. На плешката и другаде
Строеж на гръбнака

Пораженията на такива сплитания от нерви предизвикват по-сложни симптоми, отколкото ако пострада единичен нерв, особено някъде далече от гръбнака, към край си.

Плекситът много се бърка с невралгията. При невралгия страдат тъканите, които заобикалят нерва, а при плексит се възпаляват самите нерви от сплетението.

Болестта възниква във всякаква възраст, по-често между 20 и 60 г. Нищо чудно, че почти всеки човек е усещал негативите му, болката, която наистина може да ни подлуди със своята острота и всеобхватност. По продължението на нервите болката се движи, обхваща различни части, може да изкара ръката от строя, да ни изкриви на една страна.

Впрочем плекситът може да е едностранен и двустранен. Сещаме се, че двустранната форма е крайно тежка, много болезнена, почти инвалидизира в острата фаза – за щастие временно, защото това е патология, което се лекува. Тук ще разкажем повече за нея и разбира се – за лечението по всички начини.

Причини за плексит

Първо, откъде се взима този плексит и защо поразява точно мен?

В по-честите случаи плекситът е вторично или съпътстващо изменение. То се появява при болести в граничните на сплетението зони, например:

 • Поражения на ставите и гръбнака (остеохондроза, дискова херния, спондилит, тумор, травма на гръбнака, на рамото, аневризма на артерия под ключицата и др.);
 • Вродени деформации на гръбнака;
 • Болести на раменната става като артрит и периартрит, с възпалителен и деформиращ характер.

Най-разпространената причина за плексит е

Травма

Удряне на гърба или рамото, изкълчване, дори счупване, макар че счупването е най-безобидно в разглеждания смисъл. При счупване просто се пречупва кост, а при изкълчване се разтягат нервите, удължава се крайника и нервите реагират.

Други провокатори на плексит са:

 • Увреждания при раждане, при неправилно преминаване на бебето по родовия път;
 • Притискане на раменното сплетение при сън в алкохолно или наркотично опиянение, когато се лежи дълго на една страна, без да се усеща как сериозно се повреждат нервите;
 • Механично „смачкване“ на нерв става и при психотични разстройства, и при лошо сложена превръзка, при неудобни патерици;
 • При увеличаване на лимфни възли – инфекциозно или злокачествено;
 • При инфекциозни поражения като сифилис, туберкулоза, херпес, грип, стрептококи, лаймска болест;
 • При алергично-имунна атака на нерва, може да е усложнение от биене на инжекции;
 • При отравяния;
 • При нарушения на метаболизма от рода на диабет, подагра, хипертиреоза;
 • При постоянно преохлаждане.

Симптоми на плексита

Плексит. Симптоми и лечение. На плешката и другаде
Болка, която събира всички мисли в себе си

Пораженията на коренчетата и на нервно сплетение води до драматична болка. Грубите нарушения на нервните влакна водят до загуба на чувствителност и до ограничаване на движенията в поразената част от тялото.

Болката се появява там, където се е случила белята.

Симптоми на шиен плексит

Невралгия зад тила, болка при докосване на мускул, наричан сложно гръдно-ключично-сисовиден (хванете мускулите от двете страни на врата, ето това е).

Чувствителността на лицето и ухото от съответната страна се нарушава, в същата локация възниква и болка.

Болката може да обхване обаче и цялата зона над лопатките (плешките), а също и горната част на рамото.

Отличителна страна на шийния плексит е раздразване на диафрагмалния нерв и нарушаване на функцията на диафрагмата, от което следват задух, хълцане, кашлица.

Симптоми на раменен плексит

Някои му казват плексит на раменната става, което няма как да е вярно. Ставата и нервното сплетение са различни. Казваме раменен плексит или поразяване на кълбото от нерви, разположени на нивото на плешките.

Тази разновидност е силно болезнена, дори драматична, заради нервите, които участват.

 • При пълен плексит цялата ръка се парализира, не се повдига, пръстите не се сгъват, няма рефлекси.
 • При поразяване на горната част на сплетението китката и пръстите остават незасегнати, но горната част на ръката се обездвижва, не можем да я вдигнем нагоре;
 • Когато се засегне долния участък, стара фината моторика – китка и пръсти с атрофия на мускулатурата на китката.

Симптоми на поясен и поясно-кръстцов плексит

При поражения в долния участък на гърба се разстройва чувствителността в бедрата, седалището, походката се деформира. Пациентът трудно стои, трудно сяда, трудно ходи.

При нарушения в кръстцовото сплетение болката е по-близо до дупето и се отдава към крака. По-неприятното е, че може да засегне уринирането и функциите на тазовите органи, при мъжете страда интимния живот. Сред по-приемливите и преходни изменения са отоци, промяна в темп. на кожата.

Характер на болката

При плексит тя е спонтанна или възниква с движението. Тъпа е, но нерядко преминава в остра, парежа, пронизваща. Нерядко се усилва нощем, при покой и отпускане. Болевите усещания просто си пътеществат из тялото.

Поза и стойка

Болката принуждава страдащия да заема принудителни, неестествени пози, само и само да се облекчи някак. Доста трудна мисия. Ако видите човек със странно изкривена шия, вдигнато рамо, неестествено отпусната, сякаш по-дълга ръка, това е болен от шиен или раменен плексит.

Ръката от страната на възпалението излиза от строя дотам, че да се наруши самообслужването.

Вълшебните точки

Интересно при плексита е, че има нещо като болеви точки – много болезнени места, в които – като се натисне, наистина се усеща ярка болка, но тя е освобождаваща, сякаш си напипал ключовото място и го освобождаваш.

Има две такива точки, които са като ключове за отпускане – те се намират на около 3-4 пръста от гръбнака, симетрично от двете страни. Ако сложите китката си да легне на рамото и малко напънете ръката да стигне по-надолу, най-дългият среден пръст точно ще стигне до въпросната точка.

Обходете участъка с опипване и леко притискане и ще разберете за какво говоря.

Имайте предвид, че точките малко „се движат“, тоест болезнеността се измества. Това е, защото там има кълбо от нерви и при отпускане на един участък, на преден план излиза друг, който преди това е бил по-слаб и затъмнен от мястото с по-силна болка. Може да използвате знанието си за тези точки и да си ги отпускате сами. Естествено, много по-хубаво е това да прави друг за нас – отпускащ и освобождаващ масаж, но при липса на друг, можем и сами доста да се облекчим.

При продължително страдание от плексит мускулът на ръката ни може да отслабне (нали излиза извън употреба). Случва се да се намалят рефлексите на сухожилията.

Ако причината за плексита е дискова херния на шийните прешлени, болката по-скоро се разпространява не към ръка, а към шия и зад тила. То това може да се ориентирате накъде клони проблема. Тогава облекчението ще идва при притискане на болезнените точки на врата.

Вдлъбнатините се намират симетрично от двете страни на гръбнака, на 1-2 пръста от него встрани. И без да обясняваме, ще откриете мястото, което ви носи облекчение. За съжаление – то е за кратко. Масажът е уникално средство, но няма как да е единствено лекарство. Впрочем към това ще се върнем по-нататък.

Да добавим още един признак на шийния плексит – главоболието. Ако нещата се влошават, когато си накланяте глава, завива ви се свят, чувствате се неуверени в движенията и въобще гледате на света сякаш през пелена – това са ясни белези на шиен плексит. Нервите на това място се притискат, което води до вестибуларни, слухови, зрителни изменения. Дисковата херния има капацитета да създаде големи неприятности – да компресира гръбнака и да провокира частичен или пълен спинален блокаж.

И да добавим за завършех кравоснабдителните нарушания. Без съмнение при притискане, смачкване и подуване в определената област кръвоснабдяването страда, както и правилното разпределяне на кръвта. Оттам идват зачервявания, посинявания, отоци на крайниците, снижаване на температурата, потене. По-рядко, но се случва – херпес зостер.

Патогенезис на плексита

При плексита се уврежда нервно сплетение – частично или напълно. При частичното имаме травмиране на отделни стволове и разклонения. До пълно се стига доста рядко.

Механизмът за формиране на плексит може да е доста разнообразен, колкото разнообразни са провокаторите. Груби увреди нанася например тумор, който прораства, или измествания на дискове, или разрушения по самия гръбнак.

Но има и друга механизъм за провокиране – от токсични, обменни и съдови изменения.

Отвътре или отвън провокиран, плекситът винаги води до поражения на нервни коренчета и на различни групи мускули. Понякога може да се стигне и до паралич, даже медиците са дали имена на различните варианти на парализиране.

Ние няма да се заравяме в лекарската част – какво точно се случва с нервите и как. Интересно е да знаем само, че самият плексит има две фази:

 • невралгична, при която преобладава болка, която рязко се усилва от движение;
 • и паралитична, при която към болката се присъединява и частично отслабване на мускулатурата, намаляване на дълбоките рефлекси, нарушаване на чувствителността, възникването на отоци. Всичко това се случва заради отпадане на функции на нервите.

Усложнения на плексита

Плексит. Симптоми и лечение. На плешката и другаде
Това е увреждане, което рядко минава само. Иска терапия, иначе…

Без терапия ни грозят неприятни усложнения като:

 • пълно или частично парализиране на части от тялото;
 • слабост (парези) в ръцете и краката;
 • нарушена чувствителност;
 • загуба на физическа активност;
 • атрофия на мускули;
 • болезненост на лимфни възли, увеличаване;
 • свиване на зеницата и изменения в очната ябълка;
 • преминаване към хронична форма.

Плекситът се възприема като нещо леко и преходно, но той има капацитета да ни отнеме работоспособността и да ни инвалидизира. Ако не се задействаме.

Как да диагностицираме

Плекситът се открива лесно и веднага – само с една рентгенова снимка на болезнения участък. По-съвременните образни методики са компютърната и магнитната томография, но в повечето случаи просто няма нужда от тях.

Картината се допълна с ултразвуково изследване, невромиография и в някои определени случаи – от кръвна картина.

Невромиографията представлява оценка на състоянието на нервната с-ма и процеса на предаване на нервни импулси.

Плекситът се определя лесно, но да се намери точното място на поразените нервни коренчета и сплетения не винаги е просто.

Диференцираща диагностика

Плекситът прилича и трябва да се разграничи от болести със сходна симптоматика като радикулит, патологии на раменната става и ставна торбичка, някои патологии на вътрешни органи.

Заболяването сирингомиелия доста често се бърка с плексит. Тогава лечението е дълго и безрезултатно.

Сиринксът е киста в гр. мозък, изпълнена с течност. Когато нараства, тя притиска околните тъкани. Характерното при нея е, че симптоматиката варира по характера си и доста зависи от точната локация. Нерязко се изразява в болка в шията, лопатките, ръката. Понякога болката е едва ли не единственият белег. Нещата тук са трудно уловими и определено лежат в ръцете на специалистите.

Заболяванията на раменната става и на ставната торбичка пък се съпровождат с ирадираци болки, които доста приличат на плексита. Обърнете внимание на подвижността на ставата – тя ще разкрие за каква точно патология става въпрос.

Болести на някои вътр. органи като сърце, аорти, бял дроб могат да се съпровождат с нехарактерни и кратковременни болки. При стенокардията болката типично се разпространява към ръката и лопатките. Тук различаваме с нитроглицерин или валидол – ако болката мине от тях, значи е сърдечна, ако не се повлияе – вероятно е плексит

В редки случаи подобни на плексит болки възникват при поражение на гл. мозък. Но тогава те не са интензивни, а по-скоро са негативно емоционално оцветени, съпроводени с мъчителни парестезии – боцкане, студ, мравучкане.

Възстановяването от плексит зависи от това в кой етап е започнала терапията. Ако това е станало при първи прояви на симптомите, без съмнение процеситге са бързо обративи, а доста болка – спестена.

Лечение на плексит

В повечето случаи лечението не може да се проведе без специалист, самостоятелно у дома, защото първа грижа е да се отстрани причинителят, да се излекува заболяването – провокатор или да се премахне факторът, ако той е отравяне, алергия или обменно нарушение.

диагностика на плексит
Поставяйки така ръце, сами ще разберете как ви е гърбът

Затова терапията се поема от различни специалисти, според конкретната ситуация:

 • при плексит, провокиран от травма, ни поема ортопед или травматолог. Възможно е да се стигне до операция за възстановяване на целостта на кости например;
 • при провокатор-остеохондроза се назначават хондропротектори;
 • при метаболитни нарушения се намесва ендокринолог, който назначава ендокринни препарати;
 • при тумори, аневризми и подобни се провеждат операции за отстраняване на притискащия фактор;
 • при инфектиране и интоксикация се изписват антибактериални, антивирусни или пречистващи препарати.

Ето защо лечението на плексита винаги е комплексно.

Това, което вълнува обаче пациента, е да се премахне болката

Това става успешно с нестероидни противовъзпалителни и аналгетици.

Но паралелно е важно:

 • да се подобри кръвообращението и храненето на тъканите в зоната на поражение;
 • да се нормализира работата на нервните сплетения;
 • да се възобнови функционирането на увредената част от тялото.
 • За премахването на отделните симптоми на плексина се използват:
 • обезболяващи – новокаинова блокада, аналгин и др.;
 • нестероидни противовъзпалителни като диклофенак, нимезулид, индометацин и др.;
 • стероидни противовъзпалителни като преднизолон и др.;
 • витамини, стимулиращи нервите като Милгамма, от групата на А, В, Е и др.;
 • лекарства да подобряване на нервната проводимост като Нивалин;
 • диуретици срещу отоците;
 • профични вещества като никотинова к-на;
 • средства за подобряване на микроциркулацията, хондропротектори като хиалуронова к-на, глюкозамин сулфат и др.

Физиотерапия

Тя много помага за по-дълбоко въвеждане на лекарствата и за отпускане на напрегнатите тъкани. Опитайте ултразвук или лазес в хидрокортизон, електрофореза с новокаин или магнитотерапия, ако не успявате да изтърпите болката.

При нужда, опитайте невростимулиращи процедури. Те подобряват състоянието на нервните тъкани и предпазват от усложнения.

Масажът, който се започва след стихване на най-острия възпалителен процес, има уникално възстановяващо действие. След него страдащият е като новороден – раздвижен, обезболен, отпуснат, по-добре движи глава или ръка, според това коя част е най-засегната

Полезни са още лечебната гимнастика, рефлектотерапията, лечението с минерална вода, със студ (крио), народното лечение.

Народни средства при плексит

Съвсем възможно е неусложнен плексит да се лекува само с рецепти на нар. целители. Разбира се – консултирането с лекар не е излишно.

лечение на плексит
Днес мажем с Диклофенак, Волтарен и подобни НПВС, а някога са разчитали на солта

Ето някои доказали се средства:

Мумио

При плексит се използва спиртен р-р на натуралния продукт, който трябва да е с концентрация в рамките на 8, най-много до 10 %. Разтворът се втрива в болезнената област на рамото, като всяка процедура продължава ок. 5-6 мин. Съчетава се локалното въздействие на масажните движения, загряващите ф-ции на спирта и работата на мумиото.

Пълният курс на такава терапия е 20 – 25 дни, взависимост от силата на болката. Ако правите втривания 4-5 дни и не усещате подобрение, значи мумиото не е за вас, пробвайте нещо друго. А ако ви помага, прилагайте на курсове от по 10 дни, с почивки.

Паралелно се взема вътрешно мумио, рзатворено в мляко, като съотношението е 1 част мумио срещу 20 части мляко.

От обработките с мумио болката бързо отминава, тонусът на мускулатурата спада

Прополисен мехлем

Лечителите я приготвят и продават, а може и да си я направим с 3 г прополис – топче с големината на главична на карфица. Това количество смесваме с 50 г свинска мас, разтопена.

Мехлемът се втрива в болното място всеки ден, ако можете – три пъти, и така цял месец.

Внимавайте за алергичност спрямо пчелни продукти, изберете друго средство, например билкова отварка.

Билки за плексит

Прекрасно съчетание е по 3 части кора от зърнастец и мента, по 2 части корен от глухарче и семе магданоз. Слагаме в емайлиран съд и заливаме с хладка вода. Ако една част е 1 чайна лъжица, то водата е 500 мл.

Отварката се кипва само и веднага се дръпва. Оставяме растенията да пускат соковете си цялата нощ. Когато прецедим, започваме терапията. Една доза е 35-40 мл, вземайте през 6-7 часа.

Само внимание: вс. ден се готви нова отварка, а неизползваната се изхвърля.

Добро лекарство ще си приготвим от царевична коса. 2 чайни лъжички сушено в-во варим 5 мин. максимум и пием 4 Х 20 мл.

Такова лечение спокойно може да се комбинира с прополисовия мехлем или със солени превръзки.

Солени превръзки

При начален стадий на плексит много помагат превръзките със сол. Особено ако проблемът е на рамото.

Какво е: марля или друга естествена тъкан се сгъва на 4-6 слоя, да е дебела. Ако е марля, може и на 8 ката. Потапяме в солен разтвор, приготвен от 500 мл вода и 50 г сол, каквато и да е – морска или обикновена. Тъканта се оставя в солената вода половин час. През това време разтворът се подгрява, да не се охлади. Накрая тъканта се оцежда, но само колкото да не тече вода. Топлият компрес се разполага в/у болното място и се фиксира с бинт.

Внимание: не обвивайте с целофан или найлон, нека кожата диша.

Солените превръзки се налагат всяка вечер и стоят през нощта. Вс. ден се изготвя нов разствор. Може би е занимавка, но помага.

И някои упражнения:

упражнения при плексит

Прогноза за плексит

Терапията доста зависи от две неща – колко рано ще предприемете терапия и доколко ще се ангажирате да си помагате сами, да отпускате мястото и да го релаксиране. Доколко сте склонни да предприемете раздвижване и гимнастика в крайните етапи. Не си струва да се чака и търпи, болката измества всичко хубаво от живота.

Профилактика

Хора, които веднъж са получили плексит, може да го изпитат отново и отново. Профилактиката е нещо, което спасява от бъдещи болки.

Специалистите казват, че стигат 2-3 неща от следните:

 • ежедневни упражнения;
 • умерено физическо натоварване – работа в градината, тенис на маса и други, които раздвижват гърба и раменете;
 • масаж;
 • плуване, водна аеробика, водни процедури;
 • терапии за подобряване на кръвоснабдяването, за поддържане на еластичността на мускулите.

Плуването е чудесно срещу рецидиви.

Изберете масаж, ако имате и емоционално напрежение в дните си.

Водните процедури са за предпочитане, ако имате и проблеми със стави и сухожилия.

Ако се засягат китка и пръсти, упражнявайте фината моторика като чистите боб или местите камъчета от една на друга купчинка.

И запомнете: не си позволявайте да настивате. Не допускайте тялото да се преохлажда. И не се подлагайте на тежък труд, той вече не е за вас.

Молим, разкажете как се оправяте с плексита.
Радваме се на всеки съвет, той винаги е от полза.
Благодарим.

източник – vsichko-za-zdraveto.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *