Патладжаните подобряват паметта и пазят сърцето

Патладжанът не е от най-долюбваните и популярни зеленчуци, въпреки че изобилства от важни минерали и витамини. Патладжанът например предоставя някои ползи за здравето, които не могат да бъдат набавени от други зеленчуци. Такъв е случаят с антиоксиданта насунин, който се намира само в този зеленчук. Патладжанът е с ниско съдържание на въглехидрати и калории и не съдържа мазнини, така че лесно може да бъде включен в дневната диета без страх от затлъстяване.

Ето какви ползи може да очаквате, ако добавите патлаждана към своето меню.

Балансирани нива на холестерола

Консумирането на патладжан има доказан ефект при намаляването на нивата на лошия холестерол. Това е особено валидно за водата от патладжан, която има качествата да стимулира кръвообращението и по този начин предотвратява натрупването на мазнини по стените на артериите.

Здрава имунна система

Патладжаните имат високо съдържание на хлорогенна киселина, растителна съставка, известна със своите силни антиоксидантни и противовирусни свойства. Хлорогеновата киселина се бори със свободните радикали, които причиняват раковите заболявания. Хлорогеновата киселина също има антимутагенни свойства, т.е предпазват и предотвратяват клетките да мутират в ракови.

Здраво сърце

Патладжаните са отлични за сърцето, тъй като са богати на фибри, витамин С, витамин В6, калий, фосфор и много фитонутриенти. Всички те стимулират нормалната дейност на сърцето и ви предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Освен това заради флавоноидите, които съдържа патладжанът, намалявате рисковете от получване на сърдечен удар.

По-добра памет

Консумацията на патладжан може да предпази от увреждане на мозъка, тъй като съдържа фитонутриенти, за които се знае, че предпазват клетъчните мембрани. Съединенията са известни още със свойството си да подобряват паметта и да спомагат за предаването на съобщения между различните части на тялото. Те стимулират кръвния поток в мозъка и по този начин ви предпазват от преждевременно състаряване и намаляване на умствените способности.

Понижен риск от рак

Антиоксидантът насунин се намира в кората на патладжана. Той е сериозен фактор за премахване на излишното желязо от организма. Твърде много желязо може да ви изложи на риск от сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак. Според експерти раковите клетки имат потенциала да създават сами идеални условия за своето развитие и така да подпомагат бързото разрастване на туморите. Антиангиогенните свойства на насунина предотвратяват възникването на ангиогенеза, като по този начин предотвратяват туморния растеж.

По-малко мазнини

Водата от патладжан има пречистващи, диуретични и детоксикиращи качества, благодарение на които може да премахнете излишните мазнини. Зеленчукът е с ниско калорийно съдържание – 100 г съдържат само 25 калории. Благодарение на фибрите консумацията на патладжан оставя усещането за ситост, като в същото време стимулира храносмилателната система и метаболизма.

източник – vitalispharma.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *