Царят на зеленчуците

 

Ползите за здравето, свързани с лука, са безкрайни поради неговите мощни антисептични и антибактериални свойства.

Лукът е член на семейството на лилиите и е в тясна връзка с чесъна. Често е наричан „цар на зеленчуците“ заради острия си вкус. Има много разновидности на лука, които се различават по цвят, размер и вкус. Има значителни различия в състава на отделните сортове и те варират в зависимост от етапа на развитие и продължителността на съхранение. Лукът е богат на витамин А, В и С и е мощен източник на фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и фибри.

Лукът се е използвал още през през 4000 г. пр. Хр като панацея за много болести. През Втората световна война паста от лук се използва за намаляване на болката и ускорява заздравяването на раните на войниците.

Лукът помага при много и различни болестни състояния и днес:

Анемия – Високото съдържание на желязо в лука го прави полезно за лечение на анемия.

Антикоагуланти – Само с яденето на половин средно голяма глава суров лук дневно може значително да се намали холестерола и да се помогне за предотвратяване на сърдечни атаки.

Противовъзпалително действие – противовъзпалителните средства в лук са полезни за намаляването на симптомите на възпалителни състояния като артрит и подагра.

Антисептично действие – лукът се бори и с бактериални инфекции и е ефективен срещу туберкулоза и инфекции на пикочните пътища, като цистит.

Кръвното налягане – дали се яде сурови, или варен, лукът помага за понижаване на кръвното налягане по естествен път. Освен това лукът има способността да разрежда кръвта, да разтваря кръвни съсиреци и да изчиства кръвта от нездравословните мазнини.

Превенция на рак на дебелото черво – фрукто-олигозахаридите в лука стимулират растежа на полезните бактерии в дебелото черво и помагат да се намали рискът от тумори, които се развиват в дебелото черво.

Запек – добавянето на лук в храната може значително да помогне за облекчаването на хроничен запек и газове.

Диабет – клетките на диабетиците реагират адекватно на снижаване на нивото на инсулин и подобряването на глюкозния толеранс.

Диуретик и „чистач“ на кръвта – лукът помага при задържане на течности, инфекции на пикочния мехур, артрит и подагра.

Болки в ушите – в някои култури памук се потапя в сок от лук и се поставя в ухото, за да се спре шума в ушите.

Загуба на коса – прилагането на сок от лук върху скалпа два пъти седмично в продължение на два месеца довежда до растеж на нова коса.

Имуностимулант – увеличава кръвообращението и предизвиква изпотяване. Полезен при студено време, като има възможност да предотврати инфекция и намалява трески.

Остеопороза – особено полезен за жените, изложени на риск от остеопороза, поради способността му да предотвратява счупването на костите.

Дихателните пътища – смесват се равни количества сок от лук и мед и се хапват 3-4 супени лъжици от тази смес дневно. Тази смес помага за втечняване на слузта и предотвратяване на по-нататъшното формиране. Това е и една от най-добрите превантивни отвари срещу обикновена настинка.

Сексуалната немощ – лукът е мощен афродизиак и стои на второ място след чесъна. За тази цел  белият сорт е най-ефективен.

Инфекции на пикочните пътища – сварява се малко лук във вода,  до половината от водата се изпарява, прецежда се лука и се оставя да изстине и да се пие Антибактериалните свойства на лука  спомагат за облекчаване на парене в уринирането.

Практични съвети:

–          при закупуване на лук, изберете лук, който е с добре оформени, сухи и свеж външни обвивки. Избягвайте тези, които вече са покълнали или имат признаци на увяхване затихване.

–          Лукът може да се съхранява при стайна температура, но да е на добре проветриво място, далече от ярка светлина, за да се предотврати растежът на корените.

–          Не го събирайте заедно с картофи, тъй като те ще абсорбират влагата и газ етилен от картофите и ще изгният по-бързо.

–          За да се избегнат сълзите при рязането на лук, го обелете в съд с вода  или пуснете да тече вода в близост до вас

Макар лукът да има много ползи за здравето, той е  и много мощен. Както във всичко – умерените количества са препоръчителни!

Автор: Божана Михайлова

източник – http://zdravoslovno.imamproblem.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *