Бразилски орех-полза и вреда

Обвивката на бразилската ядка изглежда тънка и крехка, но всъщност е много силна. Те оцеляват дори и след падането им върху острите скали. На външен вид прилича на кокосов орех. След разчупването на голямата черупка от нея излизат множество „орехчета“. Всяко от тях също е в собствена черупка.

Богатата фауна на Амазонка допринася за размножаването на вековното дърво. Агутите (животински вид от рода на морски свинчета) се запасяват с бразилски ядки за „черни дни“, за да ги заровят в почвата. Но след това забравят точното място на заравяне. Веднъж заровени ядките покълнат и раждат нови дървета.

Ползи от бразилския орех.

Ползи от консумацията на бразилски орех има не само за дамите, които искат да съхранят младежкия си вид, но за мъжете. Редовната консумация на бразилските ядки повишава потентността и подобрява качеството на спермата. Това е една от причините за високата потентност на местните латиноамериканци. В Бразилия и Боливия не са единици случаите, в които млади жена раждат деца от мъже над 60 години.

Както и изключително ценната макадамия, така и бразилския орех се радва на популярност в козметологията. Ароматното и лечебно масло, извлечено от ядките, е компоненет в кремове за лице и тяло, душ-гелове, шампоани, балсами и продукти за възстановяване на косата. Ефектът е забележителен: маслото от бразилската ядка придва на кожата и косата изключителна мекота, блясък и несравнима красива. То перфектно подхранва с витамини и овлажняващи агенти, предпазвайки от загуба на влага.

Но да се върнем към ползите на ядката като хранителен продукт. Бразилската ядка е препоръчително да бъде въведена в диетата, защото този уникален продукт притежава ред полезни свойства:

 • Подобрява имунната система, благодарение на участието на селен в синтеза на макрофаги, антитела и бели кръвни клетки;
 • Подобрява храносмилането и почиства червата чрез влакната си;
 • Неутрализира тежки метали дори и арсен;
 • Защитава целостта на клетките, предотвратявайки генни мутации;
 • Бори се ефективно със свободните радикали, предпазвайки от преждевременно остаряване и развитието на хронични заболявания;
 • Понижава холестерола и кръвната захар , предпазва от атеросклероза и диабет ;
 • Влияе върху репродуктивните възможности на жените и мъжете;
 • Предотвратява рак и помага на тези, които вече са болни, да преодолеят заболяването.

Състав.

Богатият състав на дългите едва 5-6 см бразилски ядки, го правят толкова специални.

По отношение на витамините и минералите в подбния на кедрови ядки бразилски орех, той е ненадминат. Това е пълният списък на елементите, включени в химическия състав на бразилските ядки:

 • Витаминни елементи от следните групи – E, C и В (почти всички елементи от групата);
 • Важни микроелементи – общо десет на брой;
 • Флавоноиди;
 • Аминокиселини- общо осемнадесет на брой;
 • Полиненаситени мастни киселини;

Ще разгледаме по-подробно количествата на минерали и витамини част от дневния прием, покривани чрез консумацията на бразилски орех.

Нека да започнем с витамини (изчисленията се 100 грама ядки):

 • B1 – 51% от дневната потребност;
 • Е – 25%;
 • В6 – 7%;
 • B9 – 5%;
 • В5 – 4%;
 • В2 – 3%;
 • В3 – 2%;
 • С – 1%.

Ето и данните за процентото количество микроелементи, покривани от 100 грама бразилски орехи:

 • Селен – 2 739% от дневната доза;
 • Фосфор – 104%;
 • Магнезий – 94%;
 • Мед – 58% от дозата, необходима за деня;
 • Калий – 33%;
 • Цинк – 27%;
 • Желязо – 24%;
 • Манган – 24%;
 • Калций – 16%;
 • Натрий – 1%.

Съдържанието на селен в бразилските ядки.

В средата на ХХ век беше поставено началото на първите проучвания за ползите на селена върху човешкото здраве. Първоначалните предположения бяха, че той е просто едно от веществата, които ние просто трябва да приемаме ежедневно. Преди това той беше смятан за силна отрова. В известен смисъл дори може да се каже, че е така. Регистрирани са случаи на масово отравяне на добитъка, който е бил на паша в житни поля с почвата с изключително високи нива на селен. Превишението в приема на този микроелемент може да бъде опасно, но липсата му излага на не по-малко сериозни последици.

Селенът е активен участник в клетъчния отговор: той не се синтезира без необходимите ензими. Човешкото тяло, особено женският организъм, постоянно търпи сривове в системата. Зачеване и бременност това са процеси пряко свързани със селен. Недостигът на елемента значително повишава риска от вирусни инфекции в тялото на бременни жени. Дефицитът причинява хормонални дисфункции, от които страда щитовидната жлеза.

Този микроелемент е активен участник в синтеза на няколко важни протеини:

Селенопротеини P – участва в производството на ендотела от мозъка. Тяхната функция е предпазвааща най-вече от стрес и от унищожителното действие на тежки метали и пероксиди. С други думи, селенопротеините изпълняват мощна антиоксидантна функция. Синтезът им без участието на достатъчно количество селен на практика е невъзможен;

Селенопротеин W – произвежда в мускулите и носи пълна отговорност за безпроблемното протичане на тяхната функция. Без този протеин клетъчното стареене настъпва преждевременно, тялото става отпусната, мускулите не изгарят необходимото количество калории. Всичко това се обяснява с дефицит на селен – той е отговорен и за затлъстяването;

Йодтиронин – производството му се осъществява в бъбреците и черния дроб. Тази жизненонеобходима аминокиселина е необходима за поддържането на хормоналните нива в оптимални граници през целия живот.

За правилното узряването на яйцеклетките е необходим селен, който работи в комбинация заедно с йод, магнезий и кобалт. Комбинирани тези елементи предотвратяват клетъчни мутации и спомагат за предотвратяване на риска от дефекти и вродени аномалии на бебето.

Изключително важна е ролята на селена за укрепването на имунната система, както и за редуциране на потенциалния риск от развитието на рак. Минералът е необходим за синтеза на ензимите, оказващи разрушително въздействие върху чуждите клетки.

За да се предотврати недостиг на селен не е задължително да приемате витамино-минерални комплекси, които за мнозина означават отключване на алергия. Необходимо е единствено да спазвате правилен режим: редовно да консумирате риба, морски дарове и ядки. Най-щедрият източник на селен, който само природата може да ни предложи, това е коментираният бразилски орех.

Ползи за жените.

щитовидна жлеза бразилски орех

Бразилският орех е изключително ценен за щитовидната жлеза

Бразилският орех е изключително ценен за жените заради съдържащия се в него селен. Елементът изпълява жизненоважна роля в опазването на женската репродуктивност и гарантира правилното протичане на бременност, както и защита на бебето от бъдещи патологии. Коментираният елемент е незаменим и в защитата на щитовидната жлеза. Но не само през бременността си, жената трябва да си го набавя.

Тук на помощ идва бразилският орех, който притежава всичко необходимо за опазването на младостта за по-дълго.
Антиоксидантите, включени в химическия му състав, се борят с свободните радикали. Това удължава живота ни.

Високите нива на киселинност в тялото способстват за развитето на тежки заболявания, включително – рак. Това страховитите дума страхуват от всяка жена. Но при правилно и балансирано хранене и поддържане на здравословен ритъм на живот, можете да бъдете напълно спокойни, че сте направили всичко необходимо за предпазване от рак.

Витамин Е, който също се предлага в изобилие от бразилските орехи, е жизненонеобходим за жените и по-специално за тяхната младост. Не случайно се нарича витамин на младостта и красотата. Блестяща коса, еластична кожа и здрави нокти са невъзможни без достатъчно количество витамин Е. Тъй като той е мастно разтворим, най-добрият начин за консумацията му е именно в комбинация с мазнините от бразилските ядки. Те достигат до 60%.

Тези стойности не бива да ви притесняват. Те не са основателна причина да се откажете от консумацията на ядките, ако желаете да намалите теглото си. Мазнините в ядката са почти изцяло мастни киселини.

Не само в женския организъм, те намаляват лошите холестеролни нива и повишават добрите.

Разбира се, това не означава, че трябва да консумирате бразилски орехи в големи количества: две или три ядки ежедневно са достатъчни за постигането на полезен ефект без нарушаване на диетата.

Други полезни свойства.

Бразилският орех насърчава клетъчната детоксикация. Веществата в него способстват за преобразуването на токсините в безвредни странични продукти. Те се изхвърлят от тялото и това гарантира защита срещу много заболявания.

Полезните вещества в ядките ефективно предотвратяват клетъчни изменения и промени, водещи до рак.

Бразилските ядки са изключително ценни и при ставни проблеми. Счита се, че те спомагат за подобряване на ставната подвижност.

Кожни оплаквания като акне и псориазис, както и общи кожни проблеми, се повлияват благоприятно с включване на ядката в диетата. Ставната подвижност също се подобрява в резултат от полезните компоненти на невероятния бразилски орех.

Друго важно свойство на тази суперхрана е способността й да повлиява благоприятно на метаболитните процеси. Неадекватни нива на селен може да бъдат фактор за внезапно отслабване или качвае на маса. И в този смисъл бразилският орех е изключително полезен. Веществата в него насърчават изгарянето на мазнините и трансформацията им в енергия. Подходящи са за включването в диетичен режим, въпреки високите стойности на мазнини.

Ядките са с доказан положителен ефект върху сърдечната дейност. Не случайно са считани за мощно помощно средство срещу рака и по-специално срещу този, засягащ гърдата, простатата, дебелото черво и черния дроб.

Селенът, съдържащ се в бразилски орех, обяснява и положителният ефект, който оказват суперядките при депресия. Благодарение на този елемент, бразилските яки са считани за едни от мощните природни антидепресанти. Положителният ефект на вкусните ядки при депресия, е установен отдавна.

Глутатионът в тях насърчава усвояването на витамините С и Е. По този начин действа укрепващо на имунната система и предпазва организма от вируси и обикновената настинка.

Бразилския орех е мощен афродизиак. Тук важни са високите стойности на цинк и аргининова киселина.

Вреди от известната бразилска ядка.

Вреди от известната бразилска ядка.

бразилски орех цена

Препоръчителната цена за килограм бразилски орех е 20 лв

Дори и такъв полезен продукт има редица недостатъци и противопоказания за употреба. По-точно за злоупотреба. Но първо да разгледаме причините, поради които бразилски орехи могат да бъдат вредни:

Алергиите – е най-често срещаният проблем. Не само от бразилските ядки, но и от всички ядки по принцип. Много хора се оплакват точно от такъв тип алергия. Ако и при Вас са налице отрицателнати реакции, например от консумацията на фъстъци, консумирайте бразилски орех с голямо внимание;

Афлатоксин – в обвивката на бразилски орехи съдържа естествен отрова, която в големи количества е способно да унищожи черния дроб, да причини цироза или рак. Санитарно-епидемиологичните норми в някои страни забраняват вноса на сурови бразилски ядки. Много здравни експерти са на мнение, че подобна мярка е напълно излишна. Малко вероятно някой да наблегне на консумацията на безвкусната обвивка, а дори и да го направи, за да се проявят тези неблагоприятни ефекти, е необходимо да дъвче обвивката ежедневно в продължение на шест месеца, за да се проявят последствията от това;

Радий – преди няколко години около консумацията на бразилски орех и ползите от нея преди време избухна международен скандал. Американски учени откриха в него опасния елемент радий и призоваха да се избягва консумацията му. Но според някои експерти скандалът е по-скоро с политическо значение, отколкото насочен към обшествените интереси. В действителност кореновата система на всяко растение абсорбира вещества от почвата – както полезни, така и вредни. Представете си едно вековно дърво, което дава бразилски орех. С мощната си коренова система през годините то изсмуква от земята най-различни вещества. Концентрациите радий в бразилски орехи са нищожни и е недопустимо да се дискутират опасностите и рисковете от тях;

Предозиране със селен – то се развива след консумацията на бразилски орехи. Основни симптоми: гадене, повръщане , обърканост, зачервяване на кожата, странна мирис от устата , подобен при консумация на чесън, недостиг на въздух, в тежки случаи – пневмония и чернодробна недостатъчност. Това опасно състояние се появява само ако дълго време се поглъща повече от 5 мг селен на ден, което означава че през целия ден трябва да се консумират бразилски орехи.

Ако следвате съветите на лекари и фитотерапевти и ежедневно консумирате по две-три ядки и това ще бъде единствено от ползва за Вас и не би Ви навредило в никакъв случай.

Калории.

Мазнините съставляват около 60% от общата маса на бразилските ядки. Поради това е много високо тяхното калорийно съдържание – 682 ккал в сто грама от ядките.

Същевременно не съдържат холестерол и полиненаситени мастни киселини, които оказват благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове на кожата, косата и ноктите. Основните разтворимите витамини в състава на ядките – A, E, D и K е невъзможно да бъдат усвоени в отсъствието на мазнини. Но придората е помислила за всичко и бразилските орехи са едно от съвършените й творения, което е чудесен източник на естествени масла.

Как се съхранява?

При закупуването на бразилски орехи в черупка, за да сте сигурни, че продуктът е съхранил всичките си полезни елементи, най-добре е да го тествате по следняи начин – разклатете ядка и ако чуете дрънчене в черупката, това означава че орехите не са стари. Те трябва да бъдат тежки, месести и с еластична и светла кожичка, както и със запазен специфичен вкус. Ако ядките са почти безтегловни и не се усеща специфичният им аромат, бъдете сигурни, че те са негодни за употреба.

Най-добре съхранявайте ги в затворен стъклен съд. Увитите в найлонов плик бразилски ядки, сложете в хладилника, но не забравяйте, че те мигновено абсорбират миризми от други храни. Ако ги сложите в близост до колбасите, след това не се изненадвайте от техния странен вкус.

В тъмно, хладно и сухо място, бразилски орехи, съхранявани в продължение на дълъг период от време – до две години.

По-подробно за употребата на бразилски орех за щитовидна жлеза.

В бразилския орех се съдържат в изобилие вещества, необходими за функционирането на щитовидната жлеза. Най-важен от тях за функцията на жлезата е елементът селен. Количествата му в бразилските ядки са сто пъти по-големи от тези в орехите или бадемите. Селенът е компонент на ензимите, стимулиращи щитовидната жлеза да секретира хормони. Koличествата на тиреоиден хормон намаляват с напредване на възрастта. В съчатание с умората, това предизвиква негативно въздействие върху настроението, здравето, състоянието на косата, кожата.

Един от най-големите проблеми с щитовидната жлеза, типичен за хипотиреоидизъм) е, че тя осигурява само осигурява T4 хормон. Биоактивна форма на щитовидния хормон в тялото е всъщност Т3. При страдащите от това заболяване, тялото се бори постоянно да конвертира T4 в T3. Но за съжаление е невъзможно то да се справи само. Необходими са няколко ключови хранителни вещества, за да трансформира T4 в Т3.

Едно от тези вещества е именно ценният селен. За съжаление, това е все по-трудно да си набавим елементите като него чрез храна. Храната, която консумираме е по-малко питателна и в нея липсват важни минерали, тъй като не се съдържат в почвата, върху която се отглеждат.

За щастие все още съществуват храни, от които може да си набавим поне част от важните вещества, сред които и селен. Такава храна е бразилският орех, който вирее единствено върху почва, богата на селен. За разлика от много други култури, които могат да се развиват върху почва с изключително ниски стойности на селен, то дървото на бразилския орех вирее върху почва, богата на елемента. Това не означава, че при бразилския орех не се наблюдават колебания в съдържанието на селен, каквито са специфични и за останалите култури.

Единствената разлика тук е, че съдържанието на селен е гарантирано и то варира от 55 до 550 мг за унция ядки. Това означава, че разликата в съдържанието на селен в бразилските ядки с различен произход може да се различава с до десет пъти – съответно по-ниска или по-висока стойност от нормалните за бразилски орех стойности на селен.
За пациентите с болна щитовидна жлеза 3 или 4 бразилски ореха ще Ви осигурят силен старт на деня и дневна доза селен, необходима за насърчаване на щитовидната жлеза и нейната дейност. (Повече за незаменимия селен може да прочетете ТУК)

Но да се върнем отново на ролята на селена за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

Ролята му за насърчаване на функцията на пеперудовидната жлеза може да се разгледа в няколко аспекта:
1. Действа като катализатор за превръщане на неактивните T4 в биологично активни T3 хормони.
2. Защитава щитовидната клетки от окислително увреждане от водороден пероксид чрез формиране селенопротеини

Изследванията доказват, че допълнителният прием на селен може да облекчи токсичния ефект за щитовидната жлеза при при наличието на големи количества йод в тялото.
Селенът в комбинация с протеините в безценния бразилски орех стимулира производството на антиоксиданти като глутатион пероксидаза. Този тип протеин е известен като селенопротеин и предпазва от вредното въздействие на водородния пероксид не само върху щитовидната жлеза, но и върху целия организъм.
Водородният пероксид се генерира при превръщането на йодид в йод чрез разграждане на водороден прекис във вода. Селенопротеинът дава възможност за отстраняване на клетките, засегнати от окислително увреждане. Това води до запазване на целостта на тъканта и предотвратява сближаването на белите кръвни клетки.

В присъствието на големи количества йод, недостигът на селен е напълно възможен. Липсата на антиоксиданта селен води до унищожаване на щитовидната тъкан поради невъзможност да се неутрализира водородния прекис.
В едно проучване, направено с мишки, които развиват автоимунен тиреоидит, предизвикана от йод, това развитие е възпрепятствано, когато беше даден селен. Селенът намалява титрите TgAb и увеличаване на броя на циркулиращите Т регулаторните клетки, които помагат на имунната система се активизира и да се предотврати лимфоцитна инфилтрацията на щитовидната клетки, която е специфична за автоимунен тиреоидит.

Едно проучване в Африка показва, че двумесечен редовен прием на селен възстановява пероксидазната активност на глутатиона и подобрява функцията на деликатната жлеза чрез насърчване на транформирането на T4 в активния Т3.
Подобно изследване установи, че приемът на селен предпазва от щитовиден автоимунитет с антиоксидантното си действие. Също така оказва ефект върху генната експресия. Ето защо пациентите с проблеми със щитовидна жлеза е желателно да включат бразилски орех в ежедневното си меню, тъй като той е най-пълноценният природен източник на селен. Освен ядките, препоръчителна е консумацията на сьомга и морски дарове.

Много специалисти препоръчват добавките пред прием на селен от хранителни източници. Съществуват убедителни доводи в болза на бразилския орех, особено при болна щитовидна жлеза, спрямо добавките селен.

Обект на наблюдения е абсорбирането на елемента при дисфункции на жлезата от пациенти, приемащи добавки (сто микрограма селенометион) и такива, консумиращи само два бразилски ореха дневно. Абсорбационните и кръвнуте показатели са много по-добри при пациентите приемащи ядките, спрямо тези, приемащи добавките. Тези ядки също съдържат добри нива на витамин Е, който се смята за подобряване на благоприятните ефекти на този основен минерал.
Така че само две бразилски ядки са перфектният избор за пациентите с болна щитовидна жлеза.

Дневна доза.

Въпреки безспорните ползи, предлагани от бразилски орех, с него не е добре да се прекалява. Бразилските ядки се асоциират с високите количества селен. Както вече пояснихме, не само недостигът на микроелемента е опасен, но и предозирането с него. То крие не по-малко здравни рискове от тези, които носи неговият дефицит. Съ сигурност няма да навредите на организма си по никакъв начин, консумирайки бразилски орех, ако се съобразите с препоръките на здравните експерти. А именно, че на ден са достатъчни точно две ядки, за да си осигурите дневната доза селен.

бразилски орех

Не прекалявайте с бразилския орех – достатъчни са само две ядки дневно

Предозирането с елемента, съдържащ се в ценния бразилски орех, освен токсичен ефект, оказва и дразнещо въздействие върху стомашната лигавица и нервната система. Възможни оплаквания са главоболие, повишена раздразнителност и напрежение, както и гадене, диария и повръщане.

Точно две ядки за ежедневен прием са достатъчни, за да си стимулират дейността на щитовидната жлеза и имунната система, както и да се преборят ефективно с окислението, причинявано от свободните радикали.

От какво количество нататък е вреден?

Количеството, от което бразилският орех става вреден, се отнася до превишението на допустимия максимум. Максималното количество ядки, което може да се консумира за ден, са три-четири ореха, не повече. А нормалното е две бразилски ядки. За безопасно се счита количеството до четири ядки максимум. Всяко негово превишение, крие рискове.

Освен заради предозирането със селен, консумацията на бразилски орех в по-големи количества от допустимото, е непрепоръчителна и поради още една причина. Дървото, което ражда бразилската ядка, изсмуква от радиоактивният елемент радий от най-дълбоките почвени слоеве. Твърдението, че той не се усвоява от организма чрез консумация на ядките, а се изхвърля от него, не се подкрепя от някои учени. Те не препоръчват повече от два ореха дневно поради тази причина.

източник, копирано от – /www.bgbilka.com/3487/бразилски-орех/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *