Гледане на ръка – направи го сам, заслужава си!

Гледане на ръка (хиромантия) от скалните рисунки до

дерматоглификата. Формата на ръката говори. Какво означават

линиите. Линия на брака. Пръстите на ръката допълват

характеристиката ѝ. Хълмове. Кожни рисунки. Любовно гадаене.

Хиромантия. От каменната ера към златния ѝ век.

„Хиро“ – длан, и „мантия“ – предсказване, в превод от гръцки, ни насочват същностно към термина.

Формата на ръката говори

По ръката ще го познаете: това послание, тръгнало от каменната епоха, с малки лутания през вековете – преди и след новата ера – в наши дни е вече със самочувствие на научно съобщение. Циганка да ти гледа на ръка, индийски пророк с чалма да те омайва – това си е чиста екзотика. Хиромантията отдавна е в ръцете на сериозни учени.

Формата на ръката, вида на кожата ѝ, окосмяването ѝ, линиите и знаците по нея, формата и дължината на пръстите и ноктите – тези характеристики отдавна са описани, схематизирани и класифицирани. По-основните и важните от тях ще разгледаме подробно по-долу, за да имате един начален и сравнително достатъчен набор от знания, за да можете да гледате сами на ръка.

Специалистите наричат гадаенето по формата на ръката хирогномия. Характерът, способностите, пристрастията, заболяванията – всичко се откроява, като на длан, в дланта ни. Тя е огледало и на физиката, и на душата ни.

И двете ръце имат значение в хиромантията. Ако сме десничари, дясната ръка носи белезите на ежедневието и бъдещето ни. Лявата – генетичното наследство, вродените способности, таланти, въображение. Ако сме леваци, е обратно. Грубата и плътна кожа на ръцете подсказва, че сме с прям характер. Студената и прозрачна – че сме префинени. Най общо на квадратни и продълговати – според формата им (без пръстите, само дланите) – се делят ръцете.

хиромантия гледане на ръка 29

Рис. 01. Дланта с квадратна форма изглежда горе-долу така.

Хората с квадратни длани (рис. 1) са практични, устойчиви, пълни с енергия, способни да работят качествено и продължително. Здраво стъпили на земята, те реалистично оценяват всяка една ситуация. Те са хора на физическия труд. Някои успяват като бизнесмени.

хиромантия гледане на ръка 28

Рис. 02. Дългите пръсти се изчисляват като пропорция спрямо дланта.

Продълговата длан (рис. 2) характеризира човека като мечтател, фантазьор. Към всяко начинание се отнася творчески, затова за него е важно работата му да е разнообразна и да провокира въображението му. Често го спохождат бляскави идеи, но и често не може да ги реализира.

Когато към двата вида длани (квадратни или продълговати) се прибавят двата вида пръсти – къси или дълги, се получават четири възможни комбинации за ръце. Квадратни длани с къси пръсти и квадратни длани с дълги пръсти. Продълговати длани с къси пръсти и продълговати длани с дълги пръсти. Тази класификация на ръцете е популярна сред китайските хироманти. Те свързват тези четири типа ръце с четирите природни стихии (елементи): Огън, Земя, Въздух, Вода.

хиромантия гледане на ръка 26

Рис. 12. Така изглежда огненият тип ръка.

Огнената ръка е с продълговата длан и къси пръсти (рис. 12). Наричат я още интуитивна ръка. Продълговатата длан обуславя силна интуиция, а късите пръсти – липса н интерес към детайла. Човекът с огнена ръка е с остър и пъргав ум, раждащ забележителни идеи, предизвикващи въодушевление. Той е изключително емоционален, артистичен и затова живее ярко и пълноценно, наслаждавайки се на живота. Интересува се от общата картина, а не от отделния детайл. Щастлив е, когато е търсен и затрупан с работа. Изпада в депресия, когато стихне ентусиазмът му. Творческите професии са логичната сфера за хората с огнена ръка. Сред тях са много прочути професионални актьори и изтъкнати мениджъри.

хиромантия гледане на ръка 25

Рис. 13. Така изглежда земният тип ръка.

Земната ръка се характеризира с квадратна длан и къси пръсти (рис. 13). Според класическата хиромантия това е т. н. практична ръка. Хората с такава ръка са практични, със силно развито чувство за собственост; упорити и постоянни, честни, но малко затворени. Те държат на думата си, на тях може да се разчита. Консервативни са, държат на традициите, уважават закона. Харесват монотонни дейности и професии, свързани с ръчна работа и земята, не се боят от тежък физически труд. Наричат ги „специалисти по всичко“, защото нито един майсторлък не им се опира. Други пък се чувстват на мястото си в служби с добра йерархична структура. Обичат движението, в здрава физическа форма са; имат силно развито чувство за ритъм.

хиромантия гледане на ръка 24

Рис. 14. Така изглежда въздушният тип ръка.

Въздушната ръка (интелектуална ръка) е ръката с квадратна длан и дълги пръсти (14 рис.). Който е с такъв тип ръка разчита на логиката, не на интуицията си. Има аналитичен ум, ясно и красноречиво изразява мислите си. Любознателен, независим, свободолюбив. Не трае някой да го командва, но обича общуването. Прекрасен компаньон е такъв човек, с него не се скучае. Може да направи блестяща кариера в сферата на медиите, педагогиката, психологията, търговията. Сред хората с въздушна длан има видни изследователи, изобретатели, писатели, юристи.

Водната ръка (чувствителна, емоционална ръка) е с продълговата длан и дълги пръсти. Хората с такава ръка са изключително чувствителни, проницателни и възприемчиви, със силно развито въображение. Прагматизмът им е чужд. Те са идеалисти, мечтатели, фантазьори. Затова и лесно раними. Интуицията им ги води в живота и рядко ги подвежда. Творчески натури. Имат богат и разнообразен духовен живот. Нуждаят се от приятна и комфортна обстановка и работа, които им носят естетическо удоволствие. Успешни са като художници, дизайнери, артисти, музиканти, а също и свещенослужители и философи. Щастливи са, когато имат до себе си любим и разбиращ ги човек, на когото могат да разчитат. Ако той липсва, изпадат в депресия, затварят се в себе си.

Извън тези основни четири типа ръце много съвременни хироманти се позовават и на още два вида: смесена и обикновена длан.

Смесената ръка е вариант на другите форми. Различни по форма са както пръстите, така и ноктите им. Смята се, че притежателите на смесен тип ръка са с разностранни интереси и качества, прекалено любознателни са и сякаш живеят на сал в бурно море – толкова са неспокойни. Но и непостоянни. За тях животът е не само предизвикателство, а изкусителна игра.

Обикновената ръка (стандартната ръка) е най-често срещаният тип. Средно голяма длан, закръглена, средни по дължина и форма пръсти и нокти. Умереност във всичко е девизът на хората с такава ръка. Те вървят по отъпкани пътища, не рискуват.

На вид и при допир ръцете биват груби или гладки, твърди или меки. При досег с твърда ръка става ясно, че човекът е силен, издръжлив и устойчив на всякакви превратности в живота. Меката, месеста ръка принадлежи на човек, който обича удоволствията и разкоша и с готовност се отдава на своите страсти и желания. Хората с прекалено груби на вид ръце имат примитивни инстинкти и също такъв апетит. Потребностите им са ограничени. Склонни са към злоупотреби. Определят такива хора като дебелокожи. Хората с гладки ръце са с високо културни и естетични. Живо ги интересуват всички видове изкуства и форми на творчество. Обграждат се с красота и комфорт. Топла и суха длан подсказва, че човекът е сърдечен, но и сприхав. Розовият цвят издава чувственост и дружелюбност, но и холеричност. Прозрачната кожа свидетелства за егоизъм и недобро здраве. Тъмночервената кожа – за примитивизъм, излишна енергия, но и за бруталност, и алкохолизъм. За болен черен дроб сигнализира жълтеникавият цвят на дланта. Ако горната част на ръката е леко окосмена, налице е мъжественост, което е благоприятен знак за една мъжка ръка. Обилното окосмяване е признак за големи физически потребности.

Характерът на човека се познава и от начина, по който той подава ръката си при ръкостискане за поздрав. Ако пръстите на ръката му са плътно допредени един към друг, това е разумен, внимателен, склонен към самоанализа човек, не особено уверен в себе си. С далеч по-високо самочувствие и отворени към заобикалящите ги са онези, които протягат ръка с раздалечени пръсти. Те рядко се съмняват в собствените сили и възможности.

Пръстите на ръката

Няма как хиромантията да е на ниво, ако не се включат пръстите на ръката. Те уточняват нейната характеристика. Формата и дължината им определят към коя земна стихия се отнася ръката. Дълги, къси и средни са пръстите според дължината им. Дълги са тези пръсти, чийто среден не е по-къс от дължината на дланта.

Дългите пръсти открояват нагласа у личността към детайлите във всяко конкретно начинание и изобщо в живота. Те са педантични, дори дребнави, но и упорити. Такива хора са търпеливи и вършат добре всичко, с което се захванат. Но работата им трябва да е увлекателна и въздействаща и на разума, и на чувствата им.

хиромантия гледане на ръка 27

Рис. 10. Всеки знае кои пръсти са къси, но все пак…

С такива пръсти обикновено са хората на изкуството и интелектуалци. Много дългите пръсти изразяват склонност към вмешателство и жестокост. Сред хората с прекалено дълги и тънки пръсти често се срещат измамници. Късите пръсти (рис. 10) са определящи за хора с голям замах. Често вършат по няколко работи едновременно. Бързо се ориентират, имат силна интуиция. Енергични и импулсивни са, но не и търпеливи.

Емоционални и общителни са. Прекалено късите пръсти насочват към изява на мързел, егоизъм, бохемство, примитивизъм дори. Средните пръсти са знак за баланс и обичайност. Човек с подобни пръсти може да бъде търпелив, но и прибързан – според ситуациите. Прецизен, но и небрежен. Такъв човек приема нещата едно към едно, без въображение и чувства за хумор.

Дебелите пръсти се свързват с практичност и физически дейности, а тънките – с идеализъм, неспособност за физическа работа. Когато пръстите отгоре са почти изравнени,подсказват тактичност. Имат ли възли, значи насреща ни е човек мълчалив, вглъбен, философски настроен. Такива пръсти с възли имат учени, най-вече математици. Гладките пръсти са типични за впечатлителните и артистичните натури.

Пръстите с остри върхове са пръсти на естети, поети, мечтатели – все хора с ярко въображение и силна интуиция. Прекалено изострените пръсти закриват потайна и лицемерна фигура. Квадратните краища определят точно противоположни качества: разсъдливост, практичност, педантичност, чувство за дълг и ред. Ако върховете на пръстите приличат на лопатки, властват материалните интереси, деловитостта, физическите занимания. занимания.

Срещат е хора с различни по форма пръсти на едната си ръка. Те имат разностранни интереси, лесно се вписват във всяка една ситуация. Гъвкавостта на пръстите също слага отпечатък върху характеристиката на човека. Скованите пръсти са сигнал, че енергията на човека е блокирана, че той потиска себе си и другите. Напълно втвърдените характеризират закостенял човек. Отстъпчивият, мекошавият има прекалено гъвкави пръсти. Умерено подвижните пръсти говорят за баланс на качествата.

Всеки един пръст на ръката носи името на една от планетите в Слънчевата система.

Малкият пръст, кутрето, е назован Меркурий. В древността Меркурий се е смятал за крилат вестоносец, а кутрето е пръстът, свързан с общуването. И с активността в живота, а в частност – със секса. Кутрето, ако е заострено, човекът е духовен. Квадратен връх – практичност. Дълго кутре – ораторски и литературни способности.

Късо и слабо кутре – безличен живот. Изкривено – нарушения в половата система, отклонения от общоприети норми на живот. Ако кутрето леко и свободно се отделя от другите 4 пръста, човекът е независим, самостоятелен. Ако малкият пръст стига до горната става на безименния, материални придобивки очакват този човек.

хиромантия гледане на ръка 06

Рис. 132. Това е идеалната дължина за пръста на Аполон.

Безименният, известен като пръстът на Аполон, или на Слънцето. символизира красотата, жизнерадостта и творчеството. Безименният трябва да стига до средата на нокътя на средния пръст и да е висок горе-долу колкото показалецът (рис. 132). Ако е по-висок от показалеца – изключително развити творчески заложби, силен оптимизъм. Прекалено дълъг пръст на Аполон – склонност към риск. Изкривен към кутрето – човекът недооценява собствените си дарби; към средния пръст – материалното засенчва творческото.

С възли – разсъдливостта взема връх над емоционалността. Обикновено трите фаланги на пръста имат еднаква дължина. С по-дълга горна фаланга – силно одухотворен и надарен, с високи идеали (знаменитият архитект Франк Лойд Райт).С по-дълга средна фаланга – с оригинални решения се постигат високи успехи. Рядко долната фаланга е най-дълга, но ако е – материалистичен подход към изящната сфера.

Средният пръст е наречен на Сатурн, мрачна и отдалечена планета. Този пръст ръководи здравия смисъл (прояви на всичко, свързано с разума) и чувството за дълг. У повечето хора средният пръст е със средна дължина. Ако пръстът на Сатурн прекалено доминира над останалите – човек е крайно пресметлив, интелектът му потиска емоцията.

Той е необщителен, предпочита самотата. Къс среден палец – безотговорен, невнимателен, безгрижен човек. Всяка деформация по Сатурновия пръст – проблеми с мозъка. Най-дълга горна фаланга – изключителен интелект. Най-дълга средна фаланга – организаторски способности, увлечение по окултното. най-дълга основна фаланга – силна връзка с всичко земно.

При отворена ръка пръстите трябва да са на еднакво разстояние един от друг. Ако средният, обаче, е по-близо до безименния (Аполон) – склонност към изкуство. Ако е по-близо до показалеца (Юпитер) – силен авторитет в избраната професия.

Показалецът носи името на планетата Юпитер. Символизира енергичността, амбицията, честолюбието (егото), лидерството. Ако този пръст е прекалено дълъг, това означава стремеж към еднолична власт, високомерие и гордост, ако е по-дълъг от аполоновия пръст, това значи, че доминират материалните интереси.

хиромантия гледане на ръка 05

Рис. 146. Идеалната дължина за пръста на Юпитер.

Дължината на показалеца трябва да съответства на дължината на безименния (Аполон) (рис. 146). Ако е по-дълъг – неизчерпаема енергия и амбиция. Ако е много по-дълъг от Аполон – егоизъм. Ако е по-къс – неувереност от ранна възраст. Прекалено къс Юпитер – тих, затворен, боязлив човек. Ако показалецът е по-прилепен към средния пръст – необходимост от постоянна подкрепа, заради ниско самочувствие. При по-дълга горна фланга на Юпитер – голямо самочувствие; интереси към философия и религия. Ако средната фаланга е най-дълга – умен и практичен човек, сериозен към всичко в живота. Най-дългата фаланга н този пръст обикновено е основната. Ако е така – човек със зряла житейска философия и вяра. Къса базова фаланга – самодостатъчност, без големи амбиции.

Палецът има важна роля в хиромантята. Индийските хироманти в предсказанията си се опират главно на особеностите на палеца. Вероятно защото само човекът е надарен с пръст, който може да противостои на останалите четири. В него се отразява всичко, което може да се открие върху дланта. Палецът носи името на Венера, според някои хироманти, заради Венериния хълм в основата му. Палецът символизира божественото в човека. Обичайно е палецът да има средна дължина (достига до средата на долната фаланга на показалеца) (рис. 86).

хиромантия гледане на ръка 08

Рис. 86. Толкова дълъг трябва да бъде един палец със средна дължина

Хора с такива палци са здравомислещи, силно волеви, справедливи и самостоятелни. Колкото по-голям е палецът, толкова по-успешен е човекът. Прекалено едър и дълъг палец – решителност, разсъдливост, воля, лидерство (Наполеон). Дребен и къс голям пръст (палец): ограниченост, слабоволие, но и инат. Месест палец – грубост, нетактичност, праволинейност, непукизъм. Щом човек държи палецът си сгънат между другите пръсти, той е затворен по характер, но може да има и здравословни проблеми. Ако, в отпуснато състояние, палецът е встрани от другите пръсти – човекът е спокоен, открит, жизнерадостен, безгрижен.

Палецът също има три фаланги, както и другите четири пръста, акар и да изглежда, че са две. Горната и средната обикновено са равни по дължина. Третата фаланга е месестата част (тя е и Венериният хълм) в основата на палеца. Свързва се с чувствата, с любовта. Първата фаланга (нокътната) символизира волята, втората – логиката. От значение е и ъгълът, под който палецът се свързва с китката, погледнато отвътре. Обичайно той е 45 градуса. Колкото по-голям е този градус, толкова по-щедър е човекът.

хиромантия гледане на ръка 07

Рис. 96. Ъгълът на практичността не може да се сбърка!

И обратно – егоист и стиснат. Като ъгъл на практичността е известен ъгълът между външната страна на палеца и дланта (рис. 96). Често такъв ъгъл липсва, но пък има изпъкналост. Колкото тя е по-голяма – по-голяма практичност, ловкост, енергичност. Този ъгъл е свързан и с чувството за време и ритъм (силно изразен при музикантите, танцьорите, певците).

Ако палецът е по-високо свързан с китката: оригиналност, откритост. Обратно – прикритост, колебливост, при по-ниско свързан с китката палец. Формата на върха на палеца и нокътя му, а също и възлите и гъвкавостта му, се тълкуват както и при другите пръсти.

Хълмове. Линии на ръката. Кожни рисунки.

Много специалисти смятат, че хълмовете и линиите са същността на хиромантията. Без тях няма как комплексно да бъдат разгадани даденостите и развитието на човека. Допълват ги и рисунките, които се забелязват върху кожата на дланта и пръстите.

хиромантия гледане на ръка 04

Рис. 154. Хълмовете на ръката. Всеки един от тях носи големи значения за посветените.

Хълмовете са малки издатинки на повърхността на дланта (рис. 154). Те са свързани с потенциалната енергия и заниманията на човека, които му доставят най-голямо удоволствие. Важен е и броят, и видът на хълмовете. По-висок хълм подсказва енергичност, активност в дейностите, които този хълм символизира. По-широк – голям интелектуален потенциал. Идеалният вариант е хълмовете да са и високи, и широки.

Осем хълма изпъкват на всяка ръка. Пет се намират в основата на петте пръста и носят имената на планетите, с които те са обозначени. : Венериният хълм обхваща долната част на палеца. Под показалеца е Юпитеровият хълм, под средния – Сатурновият, под безименния – Аполоновият, а под кутрето – Меркуриевият. Останалите три са разположени върху дланта – два на Марс и един на Луната. Външният Марсов хълм е под Меркуриевия хълм и над Лунния. Вътрешният хълм на Марс – над Венериния хълм и под Юпитеровия. Лунният е най-долу откъм външната страна на дланта, под външния Марсов хълм. Някои хироманти описват още един хълм, на Нептун. Той е в основата на дланта между хълмовете на Венера и Луната.

Хълмът на Юпитер е в основата на показалеца. Едновременно и висок, и широк Юпитеров хълм означава умен, инициативен, уверен, амбициозен човек, роден лидер. Такъв силен хълм имат политици, общественици, религиозни водачи. Висок, но не особено твърд хълм – надменност, суета, крайна самоувереност, склонност към известни злоупотреби.

Хълмът на Сатурн е в подножието на пръста на Сатурн, средния пръст. Обикновено този хълм доминира над останалите. Добре открояващ се хълм – човекът се отнася сериозно към живота, отговорен и прилежен, обичлив; но и склонен към меланхолия и самота. Широк и мек на пипане Сатурнов хълм – болни фантазии. При повечето хора точно под средния пръст се очертава малка плоскост – знак за липсващи отрицателни наклонности.

Под пръста на Аполон, безименния, е хълмът на Аполон (на Слънцето). Свързва се с отношението на човека към успеха, щастието и красотата в живота. Добре развит Аполонов хълм – ентусиазъм, висок естетически вкус, умение за общуване. Разностранно развити, доброжелателни, обаятелни, център на вниманието са хората с висок и широк хълм на Слънцето. Прекалено висок хълм – отрицателни качества като необуздан темперамент, високомерие, суета, мегаломания. Разлят и мек хълм – големи мечти, ниска реализация; дилетантство. Трудно различим – обикновен и практичен човек, лишен от въображение и естетически вкус. Ако Хълмът на Аполон е изместен към основата средния пръст – писателски и композиторски дарби. Ако е по-близо до основата на кутрето (Меркурий) – актьорски или режисьорски способности, изяви на сцената и екрана; а също и продуцентство.

Хълмът на Меркурий (в основата на пръста на Меркурий, кутрето) символизира съобразителността и аналитичните способности. Хората с ярко откроен такъв хълм са с извънредно развит интелект, изобретателни и остроумни са, обичат да се състезават и конкурират, могат да бъдат прекрасни опоненти, запазват самообладание и в най-екстремни ситуации. Грижливи, нежни и обичащи партньорите и близките си, добри родители са хората с добре очертан Меркуриев хълм. Ако той липсва – непрактичност и неискреност. Но и невъзможност да реализира грандиозните си планове. Неразвит хълм е характерен за крадци и мошеници. С чувство за хумор и несериозно се отнася към живота човек, чийто Хълм на Меркурий е изместен към безименния пръст (Аполон). Ако Хълмът на Меркурий и Хълмът на Аполон се сливат в един общ – изключителни творчески способности и разнообразни интереси в сферата на културата.

Хълмът на Венера е разположен в основата на палеца (всъщност това е третата му фаланга) и е опасан с линията на живота. Управлява любовта, привързаността, страстта, жизнеността и състраданието. Красотата и любовта са същностни черти на хора, чийто Венерен хълм е достатъчно изявен и твърд. Те са енергични и любвеобилни, градят отношенията си с околните на основата на обичта и дружбата. колкото по-висок е този хълм, толкова по-страстен е човекът, и обратно. Ширината на този хълм се определя от линията на живота. Ако тя описва върху дланта правилен полукръг, значи Венериният хълм е широк и означава любовна щедрост, душевна топлота и жизнена енергия. Когато линията на живота преминава близко до палеца – липса на издръжливост и енергия за живот.

Двата хълма на Марс са огледално разположени – откъм вътрешната и външната страна на дланта. Вътрешният Марс е в основата на палеца, от вътрешната страна на линията на живота. Свързан е с храбростта, но и с агресивността. Ако е незабележим – слабоволие, невъзможност да отстояваш позициите си. На противоположната страна на дланта е Външният Марс – между линиите на ума и на сърцето. Понякога линията на ума може да свършва във Външния хълм на Марс, но линията на сърцето винаги излиза извън пределите му.

Външният Марс ръководи самодисциплината и вътрешната сила на човека; свързва се с моралната устойчивост и смелост. Този хълм е силно изявен при хора, преживели сериозни несгоди и тежки житейски изпитания. Мястото между двата Марсови хълма се нарича Долината на Марс. То би следвало да е твърдо на пипане и да е вдлъбнато. Тук се пресичат линиите на сърцето, ума и съдбата и човек трябва да максимално да използва качествата, които тези линии изтъкват. Ако Долината на Марс е мека и пружинираща: лош избор на приятели, които влияят пагубно. Среща се при подрастващ, но впоследствие видът ѝ се променя.

хиромантия гледане на ръка 23

Рис. 19. Главните линии при гледане на ръка, обща картина.

Хълмът на Луната управлява подсъзнанието, въображението и творческите заложби. Намира се в основата на дланта противоположно на Венериния хълм. Идеалният Хълм на Венера трябва да е твърд и с оформено възвишение. Такъв ясно очертан хълм е знак за ярки дарби в сферата на изкуствата, творчески професии.

Хълмът на Нептун е стъпил в основата на китката, между Лунния и Венериния хълм. Ако е твърд, какъвто би следвало да е, образува възвишение там, където се срещат трите хълма – на Луната, Венера и Нептун. Символ на красноречието. Имат го хора, с успешни публични изяви.

Линиите на ръката са най-интересни за хиромантите.

хиромантия гледане на ръка 22

Рис. 24. А така изглеждат квадратите и решетките при гледане на ръка.

Много от тях гадаят единствено по браздите, които прорязват дланта (рис. 19). Има ръце абсолютно гладки, без видими линии, други пък са като избродирани. Малко линии – безоблачен, спокоен живот, но и скучен, сив. И обратно. Идеалните линии са отчетливи, умерено вдлъбнати, без каквито и да е било дефекти. Най-често по линиите се забелязват точки или чертички – те сигнализират за препятствия, които могат да бъдат преодолени. Серия от точки – повтарящи се проблеми. Квадратчетата са благоприятни знаци – защита, покровителство свише (рис. 24, 25).

хиромантия гледане на ръка 21

Рис. 25. Ето как изглеждат островчета на ръката.

Плетеницата е отрицателен символ – невъзможност за правилна оценка и справяне със ситуации. Кръстът (но не при пресичане на две линии, а самостоятелен знак) е промяна. Островчета (изпъкналости или овали върху линиите), често и като серия, т. н. ефект на сплетената в плитка коса – неувереност, отчаяние, емоционални проблеми. Триъгълниците (рядко се срещат) са свързани с интелекта: има ли ги – умен, проницателен, съобразителен човек.

Линията на живота е първата линия, която се е появила върху ръката на човека.
хиромантия гледане на ръка 14

Рис. 52. Линията на живота показва колко дълго ще живеем.

Започва да се оформя след седмата седмица на човешкия ембрион. Следват я линията на сърцето и линията на ума.

Линията на живота е индикатор за жизнеността на индивида – неговата енергия, сила и издръжливост. Отразява нивото и качеството на живота. По нея се гадае за здравето и за заболяванията, за премеждията и за важни събития, които предстоят. Започва от вътрешния край на дланта откъм основата на палеца и очертава полукръг около неговата първа фаланга, съвпадаща с Хълма на Венера (рис. 52). Колкото е по-голям този полукръг – толкова по-силна енергия и жизнелюбие, крепка физика и успешен живот. Обратно, линия на живота близко до палеца – физическа слабост, пасивност, лошо здраве.

хиромантия гледане на ръка 13

Рис. 55. Понякога наблюдаваме явлението линия-сестра.

У някои хора е развита и т. н. линия-сестра; тя се извива успоредно на линията на живота от вътрешната ѝ страна (рис. 55). Предпазва от сериозни, дори пагубни, произшествия, белязали линията на живота. Може би заради това тази линия наричат още линия на ангела спасител. Ако Венериният хълм е набразден с напречни на линията на съдбата линийки – силно и перманентно безпокойство.

Прекъсната на места линия на живота не следва да се тълкува като гибелен край, смятат съвременните хироманти, а като знак за настъпващи промени в начина на живот. Ако линията на живота се раздели на три равни части, всяка от които да съответства на 20-25 години, може да се изчисли продължителността на живота, или на отделни негови периоди.

Линия на сърцето управлява емоциите.
хиромантия гледане на ръка 20

Рис. 26. А това е физическа линия на сърцето.

Най-близко разположената до основата на пръстите, пресича цялата длан – от външната ѝ страна, под кутрето, до вътрешната ѝ страна, между показалеца и палеца. Ясно очертана – чувствата имат превес над разума, силна връзка с изкуствата, сърдечност. Има два вида линии на сърцето: физическа и духовна (рис. 26, 27).

хиромантия гледане на ръка 19

Рис. 27. Духовната линия на сърцето се вижда от пръв поглед!

Физическата – в края си се извива към показалеца – определя любвеобилност, откритост, грижливост, справяне с емоционални изненади. Духовната пресича цялата длан: романтика, прикриване на бликащи емоции, нужда от свободни територии за изява. Линия на сърцето с разклонения – множество щастливи приключения. Прекъсната – сърдечни проблеми (физически и духовни). Съединена с линията на ума – неуравновесеност. Знаците по тази линия се тълкуват според същността им, подсилвайки или намалявайки заложените в нея символи.

хиромантия гледане на ръка 18

Рис. 35. Поясът на Венера е важен при гледането на ръка. Внимавайте за него!

Понякога между линията на сърцето и основата на пръстите (под хълмовете Аполон и Сатурн) се забелязва още една тънка линия. Втора линия на сърцето или Поясът на Венера (рис.35): изключителна чувствителност, ярки творчески заложби. Буен темперамент и бързи промени в настроението.

Линията на ума се свързва с интелекта.
хиромантия гледане на ръка 17

Рис. 37. Тази линия показва дали умът ви е като на разхвърлян и мърляв творец.

Тръгва между показалеца и палеца, недалеч от началото на линията на живота, и стига до средата на дланта, често продължава и по-нататък, до външната ѝ страна. По дължината и формата на тази линия се съди за дълбочината и ширината на човешкото мислене, проницателността и предвидливостта. Линия по диагонал, наричат я творческа – силно въображение, и обратно – практическа линия на ума, преминава напряко през дланта (рис. 37, 38).

хиромантия гледане на ръка 16

Рис. 38. Тази линия показва дали умът ви е практичен.

Среща се раздвоена в края си линия на ума, наричат я писателска (рис. 39): силно развито въображение и писателска дарба, но и изяви в други видове изкуство. Колкото по-нагоре към Хълма на Юпитер и по-далеч от линията на живота започва линията на ума, толкова по-самостоятелен и уверен в собствените си способности и сили е човек. И обратно – свързана с линията на живота: зависимост от роднини и околни, потиснатост.

хиромантия гледане на ръка 16

Рис. 38. Тази линия показва дали умът ви е практичен.

Често линията на ума и линията на сърцето се сливат в една хоризонтална, пресичаща дланта. Наричат я маймунска гънка (рис. 80). Много рядко може да се открие и на двете ръце. Хора с такава обединена линия са с прекрасна памет, но упорити, инати, с напрегнат емоционален живот, трудно намират общ език с другите.

Линията на съдбата – може да я има, може и да я няма.
хиромантия гледане на ръка 09

Рис. 80. Маймунската сгъвка трудно може да се скрие!

хиромантия гледане на ръка 12

Рис. 63. Линията на съдбата се гледа най-напред, защото е централна.

Започва от китката или от линията на живота и обикновено свършва в основата на средния пръст (рис. 63). Показва всичко важно в живота на човек, и плюсове и минуси. Тя се мени през целия живот на човека. Дълга и добре очертана – добра съдба, гарантиран успех, дълбоки старини. Неясно или липса на линия на съдбата – скучен, монотонен живот, променливи успех. Прекъсната линия – промяна на живота в коренно различна посока.

Ако линията на съдбата тръгва от горната гривна на китката – отрано развита самостоятелност; от Венериния хълм – щастливо детство; от Лунния хълм – разнообразен живот, много пътувания.

хиромантия гледане на ръка 11

Рис. 78. Линията на здравето веднага показва къде има проблем.

Ако започва от линията на разум или на сърцето – развитие и успех в нов вид дейности след 50-годишна възраст, означава и дълголетие. Ако завършва под показалеца – съдба, свързана с политика, философия, право; под средния пръст – съдба, подчинена на консервативна професия. Под безименния – на творческа професия. Под кутрето – комуникации. Разклоненията в линията на съдбата са добра поличба.

Освен с основните линии хиромантите се съобразяват с някои второстепенни, които не се срещат у всекиго.

Линията на здравето, ако я има, започва от края на линията на живота и завършва в Хълма на Меркурий (рис. 78). Отчетлива линия – добро здраве, дълъг живот. И обратно. С много островчето по линията – много болести. Парадокс: липсата на линия на здравето – липса на здравословни проблеми.

хиромантия гледане на ръка 10

Рис. 79. Линията на слънцето е сред основните важни линии на ръката.

Линията на Слънцето (на Аполон) излиза от Хълма на Аполон (Слънцето), в основата на безименния пръст и се спуска надолу (рис. 79). Символ на увереността, обаянието, популярността и славата. Ярка линия на Аполон компенсира липсваща линия на съдбата. Свързва се, обаче, главно с кариерата. Линията на брака е къса линия, която изпъква надолу под кутрето. Понякога са няколко къси успоредни линийки.

хиромантия гледане на ръка 03

Рис. 155. Кожна рисунка във вид на примка.

Свързват се и с важни, не само интимни, връзки, оставящи траен отпечатък в живота на човека. Линиите на децата се очертават встрани от кутрето по външната страна на китката, при гънато положение. По-плътните чертички са знак за момченца. За броя на децата се гледа само на дясната ръка. Там се проследяват и линиите по китката, които приличат на гривни. Обикновено са два или три реда. Колкото повече и по-ясни – по-щастлив и по-дълъг живот. Прекъснати ли са – препятствия, проблеми.

Кожни рисунки върху дланта

хиромантия гледане на ръка 02

Рис. 156. Кожна рисунка във вид на спирала

Примка, дъга и спирала са трите вида кожни рисунки, които могат да се забележат върху дланта (рис. 155, 156, 157) и на които се основава дерматоглификата. Науката, изследваща папиларните изображения върху човешките длани и най-вече върху пръстите на ръката, на която се опира и съвременната хиромантията.

хиромантия гледане на ръка 01

Рис. 157. Кожна рисунка във вид на дъга

Между 5-та и 13-та седмица на човешкия зародиш в майчината утроба, едновременно с нервната система, започват да се формират кожните рисунки. Затова впоследствие по тях може да се определят характерът, темпераментът, адаптивността на човека. Примката характеризира жизнените, общителните, добре работещите в екип. Спиралата символизира индивидуалиста, нестандартния, твореца. Дъгата е знак за практичност, надеждност, съвестност. Характеристиката се конкретизира в зависимост от това на кой пръст или къде върху дланта са разположени рисунките.

източник – https://www.chudesa.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *