5-минутният навик, който подобрява живота

Времето, най-вече онова, което отделяме на себе си, е най-ценният и скъп ресурс, който притежаваме.

Затова – за да го използваме по най-правилния и ефективен начин, трябва да си създадем един съвсем простичък ежедневен навик, чието изпълнение отнема не повече от 5 минути посвещение, но пък гарантира смислен и ползотворен ден.

И всичко е свързано единствено със силата на твоята мисъл…

Тези 5 минути можеш да използваш, докато си още в леглото, след като си се събудила, докато си правиш закуска, докато пътуваш за работа, докато си в спортната зала или пък по време на някоя кратка почивка в офиса.

Ето един примерен план с какви мисли трябва да уплътниш тези 5 минути, за да си създадеш една безценна практика, която ще подобри живота ти:

1-ва минута: измисли кое е нещото, което ще направиш още днес, до края на деня, което ще е свързано единствено със занимание, хоби, дейност, която безкрайно обичаш и която ти доставя удоволствие. Заложи си я като цел още от сутринта и не заспивай, докато не си я случила.

2-ра минута: определи кои са приоритетите ти в личния живот и кариерата – днес, тази седмица, този месец, тази година. И разбира се, след като си оформиш ясната визия за това – работи в посока за тяхното осъществяване като започнеш още сега.

3-та минута: постави си крайни срокове за мечтите си. Нека те са реалистични, но все пак да са свързани с близкото бъдеще. Не влагай енергията си в желания, които си си казала, че ще сбъднеш „някой ден“, но нямаш ясен план как ще се случи това. Ти най-добре знаеш възможностите си – разпредели ги по най-подходящия за теб начин.

4-та минута: помисли как всеки ден ще можеш да работиш в посока сбъдването на мечтите си. Големите неща се постигат с малки, но постоянни усилия от твоя страна, важното е да бъдеш редовна в тези начинания.

5-та минута: спомни си за пътя, който си извървяла, за да стигнеш дотук. За трудностите, за радостите… благодари си мислено и се настрой на вълна осъществяване на заложените в съзнанието ти стремежи. Щом можеш да мечтаеш за тях, значи можеш и да ги постигнеш, оттук нататък всичко е в твои ръце.

И не забравяй – животът се случва тук и сега. Планирай бъдещето, но не живей с мисълта, че мечтите ти ще се случат някой хубав ден, но все пак след доста дълъг период от време.

Седмицата има 7 дни – и оправданието „някой ден“ не е един от тях.

Редактор: Мария Николова
Източник: lifehack.org / Превод: edna.bg , копирано от – http://lifetime.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *