12 симптома, че страдате от непоносимост към глутен

Ако влезете в Instagram, ще откриете над 14 милиона публикации под хаштага #glutenfree.

Това не е изненадващо на фона на данните, че над 1% от световното население страда от цьолиакия, посочва Daily Mail.

Това е автоимунно състояние, при което тялото проявява непоносимост към глутена. Болестта е съпроводена с множество неприятни симптоми и твърде често остава недиагностицирана или пък се бърка с други страдания.

И въпреки че болестта може сериозно да повлияе върху качеството на живот, за разлика от други автоимунни заболявания, за нея има просто лечение – диета без глутен.

Цьолиакията е здравословен проблем, който засяга червата и затова често свързваме състоянието с гастроентерални проблеми. Въпреки това, диапазонът от симптоми, за които се смята, че предизвиква болестта, е изключително разнообразен.

Ето 12 от тях:

1. Стомашно-чревни проблеми

Симптомите на цьолиакията много често са свързани с червата. Тя причинява гадене, диария, болки в стомаха и запек.

Много често обаче те се диагностицират като Синдром на раздразнените черва. Изследвания показват, че 11% от населението в световен мащаб страда от него.

Данните обаче сочат и че всеки четвърти, диагностициран с цьолиакия, преди това е погрешно диагностициран с гореспоменатия синдром.

2. Язви в устата

Макар че това е симптом, който обикновено не свързваме с червата, той е често срещан признак на заболяването.

Всъщност, афтите и раничките в устата са често срещан симптом на автоимунни проблеми, затова е важно да им обърнете внимание.

3. Умора

Екстремната умора може да бъде резултат от факта, че тялото ви не получава нужните му хранителни вещества поради реакцията му към глутена.

Ако непрекъснато се чувствате уморени, най-добре си направете кръвно изследване, за да установите дали глутенът не ви причинява това.

4. Кожни обриви

По-специално става дума за дерматитис херпетиформис – състояние на кожата, свързано с непоносимостта към глутен.

Това е автоимунно състояние, в резултат на което се появяват малки мехурчета най-вече по лактите и коленете, но могат да бъдат навсякъде, предупреждават лекарите.

Те са както сърбящи, така и болезнени, но състоянието се подобрява и напълно изчезва, когато от диетата се изключи глутенът.

Диагнозата се потвърждава с прост тест, при който се взима биопсия от кожата.

5.Анемия и недостиг на витамин В

Цьолиакията уврежда лигавицата на червата, което може да означава, че тялото ви не абсорбира правилно витамините и хранителните вещества, от които се нуждае.

Анемията възниква, когато тялото не си набавя нужното му количество желязо. Не всички пациенти с тази диагноза обаче страдат и от непоносимост към глутен.

При цьолиакията се наблюдава още и недостиг на  витамините от група B, а в комбинация с анемия това може да доведе до симптоми, като умора, задух, бледност и изтръпване на крайниците.

6. Лоша координация и баланс

Неврологичните проблеми, като например състояние, наречено атаксия, са още един изненадващ симптом, че тялото ви просто не може да се справи с глутена.

Атаксията е термин за група нарушения, които засягат координацията, равновесието и говора, които могат да доведат до проблеми с баланса и ходенето, зрението и дори говоренето и преглъщането.

Разбира се, не всички неврологични проблеми могат да бъдат лекувани с диета без глутен, но ако атаксията бъде уловена достатъчно рано, това може да й подейства. Състоянието е известно като глутенова атаксия.

7. Чупливи кости и остеопороза

Остеопорозата е състояние, което отслабва костите, правейки ги крехки и чупливи. То е често срещано страдание в световен мащаб.

И докато за много хора остеопорозата не е свързана с цьолиакия, тя може да бъде дългосрочно усложнение на болестта, ако тя не се лекува.

Диетата без глутен може да доведе до огромна разлика в здравето на костите и костната плътност, посочват специалистите.

8. Депресия

Това е друг симптом на цьолиакията, който е важно да не се игнорира.

Експертите обаче все още не са сигурни каква е точната връзка между двете болести.

9. Множество спонтанни аборти

В случай на повторни аборти и проблеми с безплодието, със сигурност си струва да се направи скрининг за цьолиакия.

10. Внезапна загуба на тегло

Докато болестта може да се задейства в детска възраст, някои нейни симптоми може да не се проявяват до зрелостта, посочват експертите.

11. Косопад

Автоимунните заболявания могат да доведат до загуба на коса.

Въпреки че не е особено типичен симптом за цьолиакия, това е нещо, което трябва да имате предвид.

12. Загуба на зъби

Този симптом също е по-рядко срещан и обикновено се проявява в детска възраст.

Може да се забележи и промяна в света и емайла на зъбите.

ИЗТОЧНИК – https://profit.bg/svezho/  И https://novini.bg/r

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *