Почитаме св. Емилия

На 30 май Българската православна църква почита паметта на Света Емилия и днес имен празнуват всички, които носят имената – Емилия, Еми, Ема, Емил, Емили, Емилиана, Емилиан.

Света Емилия произлиза от благороднически род , родила е трима синове и пет дъщери. Светицата е майка на на светците Василий Велики и Макрина.

След като отгледала децата си, повечето от тях напуснали дома ѝ, като останала само най-голямата дъщеря на светицата, която заедно с майка си основава първия девически манастир.

 Всички жени, делели един покрив, живели в смирение и нито една от тях не показвала гняв, завист, ненавист или презрение.

Света Емилия разделя цялото си имущество на равни части, които разпределя на децата си, като освобождава всички роби и робини, много от тях приемат християнската вяра.

Светицата е доживяла до дълбока старост, а след смъртта си е погребана в малък семеен параклис близо до съпруга и синовете си, каквото било и нейното желание.

В деня, в който се почита Света Емилия, е прието на трапезата на всеки християнски дом да има питка, която да се раздели на равни части между близките в дома.

На днешния ден християните си припомнят за милосърдието и благотворителността към другите.

снимка и текст от – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *