Какво представлява ЦИСТИТЪТ?

 

ВЪРНЕТЕ СИ КОМФОРТА ПРИ ЦИСТИТ И

ВЪЗПАЛЕНИЯ НА ПИКОЧНО-ПОЛОВАТА

СИСТЕМА

 

Лято, море, безкрайни слънчеви дни. Най-хубавото време съвпада с годишната отпуска, но на вас нещо не ви е добре. Не сте взели обикновените профилактични мерки, като примерно опаковка УРОКСИН в багажа. Симптомите са притесняващи – често уриниране,  остри болки в пикочния мехур и повишена температура. И то само след едно влизане в пенливото и явно мръсно море. Имате често и силно желание за уриниране, но се отделя много малко количество урина, при това болезнено.  Самата урина е обикновено с неприятна миризма, мътна и белезникава.  Вие сте жертва на инфекция на пикочните пътища, известна още като цистит. Проблем, смятан за банален и лесно лечим.

Какво представлява циститът?

Най-просто обяснено, това е възпаление на стената на пикочния мехур. Често става дума за цистоуретрит – възпаление по съседство на пикочния мехур и пикочния канал (уретрата).

Смята се, че лечението е сравнително лесно, но това играе лош номер на заболелите – те често неглижират пълния процес, а това води до по-късни рецидиви.

Всъщност:

  • Циститът може да бъде два вида – инфекциозен и неинфекциозен. Първият вид се дължи най-често на замърсена вода, рязка смяна на температурата, лоша хигиена, гъбички. Вторият може да има произход в употребата на определени лекарства или заболявания.
  • Лекарите различават два вида цистит – остър и хроничен. Острият често позволява лечение, което предполага положителни резултати за седмица. Хроничният предизвиква дълготраен дискомфорт, който причинява сериозни поражения на здравето.
  • Неправилно се смята, че цистит можете да хванете само лятото, всяко посещение на басейн, рязка смяна на температурата или промяна в бактериологичната среда може да предизвика заболяването.
  • Като честота на оплакванията, различните форми на цистит са на второ място от всички инфекции, след инфекциите на дихателните пътища. Жените са предразположени, поради особеностите на пикочно – отделителната система. Съотношението е почти 50 : 1, за някои особени проявления на заболяването.

Често пациентите подценяват негативните последствия за организма, които циститът може да има. Ако инфекцията не е лекувана адекватно, тя води до влошаване и хронифициране на заболяването.

Първи страдат бъбреците, като подценяването на заболяването води до камъни в бъбреците, болки при уриниране, високо кръвно налягане, дисфункция на един от най-важните органи в тялото. Хроничният цистит води до изобилие от инфекциозни процеси в тялото, които трудно могат да бъдат овладени, без намесата на тежката фармацевтична артилерия от антибиотици.

Съвременната медицина смята, че инфекцията на пикочните пътища води до силен срив на имунитета на организма, който отваря врата към редица заболявания, сред които и онкологичните. В 80% от случаите на проблемно зачеване, лекарите откриват следи от нелекуван цистит. Това също е сериозно подценяван проблем.

Кои са причинителите на цистит ?

Най-честите причини за поява на острия цистит са бактерии от гастро – интестиналния тракт, т.н. Coli – бактерии (от латински colon – дебело черво).

В около 70-95% от случаите причинителите на цистит са Escherichia coli. Това са бактерии, които нормално обитават червата, помагат за храносмилането и унищожават някои вредни микроорганизми. Ако попаднат  в пикочните пътища и в пикочния мехур, те водят до възпаление, което е трудно лечимо.

По-редки – около 5-15% са случаите с причинител Staphylococcus saprophyticus. Тези микроби не обитават организма на човека, но попаднали вътре, са причина за сериозна инфекция.

Потенциални причини са Proteus mirabilis и Klebsiella, както и хламидиите.

Циститът при дамите се свързва с възпаление на влагалището – бяло течение или други нарушения на вагиналната микрофлора.

Защо антибиотиците са най-лесното, но не и най-доброто лечение?

Знаем, че няма стена, която антибиотиците да не могат да прескочат. Каквото и да е, лекарите ги изписват и често успяват да се справят с всичко и да излекуват пациентите. Дали това обаче е най-доброто решение за болните от цистит в неговата остра и хронична форма?

Всъщност, антибиотичното лечение помага, но и пречи. Поради естеството му, то унищожава естествената микрофлора, което предразполага към пореден рецидив на цистита.  Но вече няма полезни бактерии, които да спрат нашествието на микрофлората, която дразни и инфектира. Приемът на антибиотици влияе зле на чревната флора, както и на общото състояние и на имунитета. Това не е решение, когато имате бременна жена с цистит /доста често оплакване/, състояние, в което всеки прием на лекарствен продукт се гледа през лупа.

 

източник – http://medicaldiscoveries.info/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *