Босилек, означава „царска билка“ и има защо-кошмар е за…!

Името на босилека на гръцки означава „царска билка“. В Индия, босилекът е като икона на гостоприемството, докато в Италия, той е символ на любовта. С босилека се свързват редица митове. В Египет се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасна митична змия, имаща способност да убива само с поглед. У нас е донесен от Александър Велики, масово се използва в кухнята. Освен като подправка за пиците, босилекът в Рим  е като знак на влюбените.

Народната медицина прилага запарка от босилек при ангина, хрема, безсъние и еластичен колит.

Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора, и при депресия.

Запарката от босилек се използва при хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни заболявания, за лекуване на хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални спазми у деца и възрастни, при гадене и неврози.

Тампони, напоени с него, действат за бързото заздравяване на рани.

Сокът от пресни листа на босилек, капнат в ухото има болкоуспокояващ ефект при възпаление на средното ухо.

Босилекът е кошмар за досадните комари. Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари. Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.

Приеман в големи дози е токсичен!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *