25 – Март – БЛАГОВЕЩЕНИЕ

Каквото правиш на Благовещение, това ще правиш през цялата година.

Затова на Благовец се празнува, обличат се нови дрехи, задължително в джобовете се слагат пари и монетки за изобилие и здраве, броят се пари за да се умножават и нищо не се работи.

Православната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

 Имен ден: Блага, Благовеста, Благой, Благовест, Благо, Благой, Вангел, Евангелина, Ванга.

Благовест е български вариант на гръцкото име Евангел, което означава БЛАГА ВЕСТ.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца.

Ако някъде има заровено съкровище, на Благовещение вечерта над него се издига син пламък. През деня всяка отрова губи силата си, змиите не хапят.

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ -коприва, спанак, лапад, разрешава се риба, пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото, жените не докосват игли, куки или конци.

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *