Обратното на Нарцис се нарича Емпат.

 

Ето какви са тези хора:
Емпатията е способността на човека да разбира начина, по който другия се чувства. Тя е характерна за повечето хора на света в различна степен, освен за психопатите, нарцисите и социопатите.

Доколко я чувстваме зависи от ситуациите и от нас самите като личностна конструкция – някои я усещат много повече от други. Тези на върха на скалата по сензитивност се наричат „емпати“, разказва Business Insider.

„Емпатът е емоционална гъба“, коментира Джудит Орлоф – психиатър и автор на книгата „The Empath’s Survival Guide“, издадена в САЩ. Според нея трябва да се обръща внимание на емпатите, защото има хиляди от тях и те са често погрешно диагностицирани или не осъзнават, че са такива, с което вредят на себе си, докато може да бъде обратното – да използват своята чувствителност като дар.

„Те са хора, които попиват стреса, а също и позитивните емоции, в техните собствени тела от другите хора“, казва тя. „Те нямат филтрите, с които разполагат другите хора“, обяснява Орлоф.

Да си емпат не означава просто, че имаш много съчувствие. По много начини емпатите вземат навътре случаващото се около тях и са много чувствителни на шум, миризми и прекомерно говорене. Това означава, че те лесно се чувстват претоварени когато попаднат в тълпи и може да станат изморени бързо, за кратки периоди, от интензивни социални ситуации.

„Те имат дарби на интуиция, да вникват надълбоко, наистина да ги е грижа за другите и да чувстват дълбоко състрадание“, обяснява още Орлоф, която казва, че самата тя е такъв човек. „Те често дават твърде много. Понякога проемат от болката на обичаните от тях хора в тялото си, така че реално я чувстват“, продължава тя. Обикновено тези хора имат нужда от време да остават сами.

копирано от – https://www.obekti.bg/…/obratnoto-na-narcis-se-naricha-empa…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *