На 17.01 е Антоновден – името означава „ Безценен „

Според българската народна традиция Антоновден се празнува от всички хора за предпазване от болести. Черпят именниците – Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тони,Тончо, Дончо, Донко, Донка, Тонка

На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Прекарва 20 години при пълно усамотение в пустинята. Достигнал до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. В година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като влязъл в Александрия в открит спор с еретиците и ги победил.

На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, „шарката„ и „синята пъпка”. Специално омесени за празника содени питки, намазани с мед и сметана, се раздават на близки и съседи за здраве.

В народните представи двамата братя близнаци, Антон и Атанас,са ковачите, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден / на 17.01 /и Атанасовден / на 18 януари / са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари и ножари.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *