Молитва към Архистратига на небесните сили

Самият Архангел Михаил се явил на монах от Чутовния манастир в Москва, където се пазела тази молитва и му казал: „Ако някой човек чете всеки ден тази молитва, в този ден няма да се докосне до него дявола, нито зъл човек.“
Молитва
Господи Боже, велики Безначален Царю, изпрати, Господи, Твоя Архангел Михаил на помощ на Твоя раб (името) да ме отърве от моите видими и невидими врагове.
О, Господен великий Архангеле Михаиле, излей мирото на благостта върху твоя раб (името).
О, Господен великий Архангеле Михаиле, съкрушителю на демоните, забрани и възпри всички мои врагове, борещи се с мен, обезсили ги и ги съкруши като прах пред лицето на вятъра.
 О, Господен великий Архангеле Михаиле, шестокрили първи княже и воеводо на небесните сили, херувими и серафими, и на всички светии!
О, чудни Архангеле Михаиле, пазителю на неизречените Тайни Божии, бъди мой велик помощник във всичко: в обиди и в беди, в скърби и печал; в пустините и на кръстопътища, на реки и на морета тихо пристанище!
Избави ме, велики Архангеле Михаиле, от всякакви дяволски прелести, винаги ме чувай мене, Твоя  грешния раб (името),молещ се на тебе и призовавщ твоето свято име, изпрати ми скоро твоята помощ и чуй молбите ми.
О, велики Архангеле Михаиле! Победи всяка противодействаща на мен сила със силата на Честния и Животворящ Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Владичица Богородица, на светите апостоли, и на светителя великия свети Николай Чудотворец, на свети пророк Илия, на свети Андрей Юродиви, на светите великомъченици Никита и Евстафия, на светите светители , преподобни мъченици и на всички светии и на всички Небесни сили. Амин.
О, велики Архангеле Михаиле! Помогни на мене грешния твой раб (името), избави ме от земетресение, огън, потоп ,меч и ненавременна смърт и от всяко зло, и от всеки враг.
Свети Архистраже Божий Михаиле и всички Небесни сили, молете Бога за нас!
Архангел Михаил е за покровител на воините, които се сражават за справедлива кауза. Той се почита като защитник на всички православни християни от видимите и невидимите врагове, като помощник в мъката и закрилник в съня. Към архангел Михаил се обръщаме с молитва за изцеление, на него също се молим при влизане в нов дом и при освещaване на дома. Той закриля и починалите.
Архангел Михаил се изобразява често във военни доспехи, с копие или меч в ръка, защото и след победата в която и да е битка, не престава да се бори за славата на Бог и за спасението на човешкия род.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *