Никулден е!

Честит Имен Ден!

Празникът се отбелязва на 6 декември. Празнуват всички българи и именници – Николай, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния .

 

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите, покровител и на бедните. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи най-често това е пълнен шаран. Според поверието, като чистите шарана трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото е на бедност и можете да се разболеете. По традиция се слагат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите  не изхвърлят, а се закопават в земята или пускат в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога жените използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *