На 4-ти Декември почитаме св.Варвара

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!

Здраве, щастие и много късмет.

Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят от греховете си.

Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра. Това ядосало баща ѝ езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил.

Света Варвара е покровителка на плодородието, децата, домашните птици, болестите и най-вече шарката. Народът смята, че тя, заедно със св.Сава, е сестра на св. Никола, и казват:

“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.”

Празникът е наричан още Женска Коледа – на този ден млади девойки „варварки“ с нови носии, обикаляли по къщите и орисвали хората на щастие и берекет. Стопаните ги дарявали за благодарност с боб, сушени плодове, ябълки и брашно.

Жените изпичали питка, която вечерта оставяли край огнището – за да може – „ баба Шарка да дойде, да си хапне и отиде“.

Върху обредния хляб се палела голяма „варварска свещ“, после стопанката на къщата разчупвала питата високо над главата си да пораснат класовете и децата. Смятали, че свещта има магически свойства и я пазели през цялата година. Вярвали, че, ако я запалят при буря или градушка, тя ще се разпръсне и че ще помогне, ако трудно ражда добитъка. На трапезата се слага пита с мед, ошав, пълнени чушки с боб, пшеница, които се прекадяват.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *