СПАСОВДЕН – християнско чудо или езически празник с еротични мотиви?

 

СПАСОВДЕН – християнско чудо или езически празник с еротични мотиви?

Нека се разграничим от християнските канони и вярвания, за да разгледаме от един друг, различен ъгъл българските обичаи, които в голямата си част са повече езически от колкото християнски и имат дълбок смисъл, завоалиран в обреди, празници и предания от поколение на поколение. В българските традиции има много пикантни истории предавани устно в различните региони и празници с еротични мотиви. Макар християнството да е в разрез с част от тях те са се запазили, взаимствани от езическите празници и вплетени с християнските, съществували до днес.
„Те ти, булка, Спасовден“ – израз който мнозина са чували , но малцина знаят в днешно време какво значи и как се е зародил. Нека разгледаме с усмивка пикантната, езическа страна на празника загатваща за позволените изневери в случай на безплодие и гадаене за плодородие. Всеки регион в България има своя история за празника и въпреки това е обвит в тайнственост. Може би причината е в народното вярване, че на Спасовден се лекува женско безплодие и тогава булките е можело да бъдат интимни с различни мъже без това да се брои за изневяра. С различни разкази и обреди изпълняващи се на този ден се е подразбирала еротичната страна на празника, често е имало и доста директни препратки към това.
Ето и няколко различни варианта на това , как е се е зародил израза „Те ти булка спасов ден!”

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и започват да се „борят“ срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Спасовден е свързан с древните тайнства преди християнството и е среща на бездетни булки с мистични сили. Срещата е започвала от нощта срещу Спасовден. Имало е дарове – нов пешкир, бъклица вино, пита хляб, печена кокошка и чорапи. По гори и ливади булките търсели чудното биле росен и лягали където го откриели.Спорно е кой е вършел чудото – дали росата или буйни младежи, които обикаляли полята. Но и булки и младежи е трябвало да пазят тайната и можело само да се каже: Те ти, булка, Спасовден!

В Добруджанския край на този ден се извършва ритуалът “обръщеник”. Женихът обръща невестата си с гръб, запрята полите й и внезапно я обладава анално с думите “Те ти, булка, Спасовден!” Поверието гласи, че ако невестата пищи много, годината ще е плодородна.

„Те ти, булка, Спасов ден“ е споменат и в следната притча: В едно младо семейство, което още нямало деца не завели булката на ливадата за Спасов ден, макар че тя много искала. Не я завели, защото било прието това да става след 3-тата година от женитбата, а това още не било настъпило. Както и да е, на Спасов ден всичката фамилия заминала на полето, а младата булка оставили у дома да шета, да приготви обяда и да го занесе на нивата. Съседът забелязал, че невестата е сама в къщи, промъкнал се крадешком и я изненадал. Зачервена, засрамена, младата булка пооправила полата, привчесала косите си мърморейки си под носа: „Те ти, булка, и на теб Спасов ден!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *