Петковден е!!! Почитаме св. Петка- Българска на 14.10

 

Св. Петка Българска закриля България,къщата,  семейството и децата!

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Молитва към Света Петка

О, преподобна наша майко Параскево, невесто на Сладчайшия Жених Христос! Гълъбице на целомъд­рието, обещала се от младостта си на Църквата да служиш и повече от всички блага Господа възлюбила! На теб се молим и от тебе просим: приеми нашите сърдечни моления, дарувай ни чистота на душите и телата. Вдъхни ни любов към Божествените истини и по пътя на добродетелите ни води; умоли Господа, Създател на цялото творение, да не отвръща Лицето Си от нас, грешните, да ни дарува здраве, радост, благоденствие и мир и за добрите ни начинания успех, а в беди и скръбни обстоятелства да ни подаде, като на теб, търпение и благодушие; та по твоите свети молитви да се утвърдим във вярата, и благочестието и да преуспеем в християнската любов и всяка добро­детел. И така по твоите свети молитви и застъпничество, невесто Христова, всехвална Параскево, да придобием Светия Дух  и да достигнем спасение, и да прославим пречистото и великолепно име на дивния в светиите Си истински Бог, Отец и Син и Дух свети сега и всякога и във вечни векове. Амин.

Молитва към Света Петка

Обикнала пустинния и безмълвен живот и тръгнала усърдно след Хрис­та, твоя Жених, и на младини взела Неговото благо иго, въоръжила се мъжки с кръстния знак против духовните врагове, ти, достославна Параскево, с постнически подвизи, с пост и молитви, и потоци сълзи си угасила въглените на страстите и сега, като стоиш пред Христа в небесния чертог с мъдрите девици, моли се за нас, които почитаме твоята скъпа памет.

снимка и текст от – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *