26.07. – лятна Света Петка, Покровителка на…

Почитаме Света Параскева / Петка / Римлянка

Чудотворната помощ на Света Петка е огромна, изцелява и помага на хора с проблеми на очите. Легендите разказват, че слепи проглеждат. Помага на тежко болните да се излекуват,на психично страдащите за намиране на покой, на бездетните семейства да се сдобият с рожба. Покровителка е на дома, семейството,брака, реколтата и търговията. Застъпница и помощница на жените,пазителка на майчинството и женското здраве,. Откликва на молбите им при самота и праща добър мъж, с който да изградят щастливо семейство.Амин!

Живяла в древен Рим, вярвала в Христовото дело и разпространявала християнството, така разгневила император Антонин Пий. Заради Христовата вяра, била измъчвана и хвърлена в котел с кипящо масло и катран, но останала невредима. По време на изтезанието ѝ, пръснала от нагорещената течност и изгоряла очите на императора, и той ослепял. Крещял от болка и викал за помощ, Светицата простила и се смилила над него, измолила от Бог да излекува очите му. На мига зрението му се възстановило и той повярвал в Спасителя. Заради чудото, което хората видели, приемали християнското учение. Тя обикаляла по градовете  и проповядвала словото Божие.Но накрая е посечена с меч и обезглавена.  На много икони е изобразявана с табличка с очи, заради чудотворното изцеление на императора и възстановеното му зрение. Също с кръв и две глави.

В христианския свят се почитат три Светици с това име- Петка Параскева Римлянка, родом от Рим ; Петка Параскева Иконийска, родом от Мала Азия ; Петка Параскева Епиватска, родом в Епиват, наричана също Търновска, Българска. И трите светици са родени на различни места, но в петък, което означава параскеви.

снимка и материал от – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *