РОЗОВ КВАРЦ

 

Розов кварц

Камъкът на любовта. С бледо розовия си нежен цвят, деликатно и подкрепящо ни обгръща и потапя в света на безусловната любов. Закриля жената, съхранява чистата любов, бди над семейното щастие и поддържа искрата на обичта. Пази от изневяра и насища с хармония двойката.

Внася мир, развива състрадание и с разбиране и съчувствие да откликваме на нуждаещите се. Допринася за позитивното отношение във взаимоотношенията ни, за това как да даваме и получаваме любов. Розовият кварц абсолютно пасва на картите Таро –Амулети – Императрицата, Звездата и Любовниците. Заедно, подчертават и подсилват женската красота, дори разкрасяват. Жената излъчва неустоим чар, осезаем облак от магнетизъм и грее. Привлича погледи със своето великолепно сияние, желана и нежно ухажвана е. Обединени, енергиите им внасят чудотворен, балансиран избор за единение, спокойствие, радост в ежедневието и семейството.

Улеснява забременяването и събужда копнежа да станем майки. А при младите девойки, помага да се чувстват добре с женската си енергия. Така съчетани, с лекота може да следваме посланието – Обичай и Прощавай, Прощавай и Обичай.

Познат е от дълбока древност като „камъка на сърцето„.

Предимно е използван за изработката на женски накити, за разхубавяване на любимата, да пази и съхранява любовта, в семейството да има мир и благоденствие. Богинята Изида

също го използвала за разкрасяване и подмладяване, като обтривала тялото си с него. Римляните и асирийците правели от него печати. Счита се, че е дарен от Бога на любовта

– Ерос, за да бъдат хората по-добри и развият и вътрешната си красота. В някогашна Месопопотамия, преди хиляди години е намерен в направата на гердани, още тогава е бил използван да краси женската шия. Има го в Африка, Индия, Бразилия, САЩ, България и на много други места.

Розовият кварц е с бледо розов цвят, до наситено розово, рядко се среща в червено – лилав цвят /ягодов кварц/, по–често е непрозрачен, но има и прозрачни. Нюансите му се определят от примесите в него на желязо, титан, манган. Избледнява на пряка слънчева светлина или при затопляне.

Забавя процесите на стареене, изглажда бръчиците, успокоява кожата. В съд с вода се поставя късче от розовия кристал за една нощ и след това се нанася върху лицето и шията – почиства, тонизира и кожата засиява. Също се нанася при изгаряния, възпалена и наранена кожа, при рани. Неутрализира електромагнитните излъчвания от ел. уреди и се препоръчва да се постави на място, близо до компютъра. Пречиства от неблагоприятни енергии и помещенията. Желателно е да се постави за една нощ в четирите ъгъла на стаята, идеално пречиства спалнята. Ако страдаме от безсъние, като си сложим камъчето под възглавницата, ще имаме добър сън.

Розовият кварц трепти с вибрацията на четвъртата чакра – сърдечната. Това е чакрата на сърцето, любовта и прошката. Разположена е в средата на гърдите, свети в зелена светлина. Благодарение на този енергиен център изпитваме сърдечни чувства, умеем да обичаме, общуваме, да бъдем добри, да се доверяваме, да помагаме, да чувстваме състрадание. Отговаря за сърцето, тимусната жлеза, белите дробове. При нарушения, освен че заболяват тези органи, човек страда емоционално, душата му скърби. Разкъсван е от самота, ревност, недоверие, чувства се отхвърлен, става необщителен и се затваря в черупката си като мида. Характерно е сърцебиенето, което е съпроводено, често от страх и чувство за вина.

Нежната енергия на камъка носи чисти послания на притежателя си. Закриля жената, майката, децата. Привлича истинските чувства, вдъхновява романтичната любов, стимулира въображението, внася топлота. Премахва омразата, освобождава от чувството за вина, постига хармония и настройка да трепти с честотата на любовта.

Розовият кварц е като балсам, изцелява наранената душа, нанесени обиди, потисната болка. Особено ако сме имали нерадостно детство и крещяща нужда от обич и ласка, а сме получавали безмълвно, бездушно отношение.

Често тези деца по- късно имат проблем със сближаването и споделянето на чувствата си от страх да не бъдат отхвърлени. Възстановява от старите травми, освобождава от любовната мъка по прекратена връзка, несподелена любов, изневяра, отхвърлени чувства и връща желанието да опитаме отново с вяра. Успокоява в самотата и помага да се справим с нея, докато ни се усмихне любовта, да не губим надеждата. Благотворно действа на чувствителни, лесно раними, много притеснителни деца, също когато се страхуват да спят или да остават самички. Учи да се обичаме и приемаме с доброта хората.

Свързан е с енергията на Венера. Зарежда се сутрин рано при изгрева или вечер след залеза. Венера е и Зорница, и Вечерница. Не бива Венера да е ретроградна в този период. Добре се съчетава със сребро.

От книгата „Чашата на познанието“, част 1-  Вилма Младенова

     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *