ЛУНЕН КАМЪК

 

Лунен камък

Лунният камък се свързва с женското начало и естествената цикличност на времето. Както Луната за месеца следва своите циклични фази и преминава в четирите си състояния от Новолуние, Първа четвърт, Пълнолуние и Последна четвърт, като ярко се откроява с деликатния си, сребрист сърп в Новолуние и наситената в жълто огромна, кръгла топка при Пълнолуние, така и жената има нейните месечни цикли. Луната и жената се влияят с пълна сила от естествената природна повтаряемост и еднакво им се отразяват приливите и отливите на живота. Камъкът носи тайнственост, пробужда дълбоки чувства, омайва ни със своята променлива и неуловима красота и отваря сетивата ни.

Лунният камък се свързва с Таро Арканите – Висшата жрица, Луната и Императрицата, като и трите карти със значенията си обединяват характеристиката на камъка. Носят мистична сила и са проводници на фината енергия, с която сме в постоянен обмен чрез множество невидими, но реални нишки.

Лунен камък – загадъчния минерал, наричан още бисерния камък, рибешко око, е почитан от най–древните култури и съществуват много предания за вълшебните му качества. Запазил е интереса на всички към себе си и до днес, с митичните си свойства и копринения, мек преливащ се цвят, като багрите на дъгата. Има го в бледо синкавата гама до леко по-наситени сиви, кафяви, жълти, розови, зелени цветове. Ала винаги сякаш свети в сърцевината си и напомня за блясъка на Луната, и по същият начин, като нея, отразява светлината. За негова родина се счита района на Индия и Шри Ланка, но го има и в Китай, Русия и на други места.

През вековете, мореплавателите и пътешествениците са го носили за късмет и защита. Жриците са поставяли късче от него под езика си на Пълнолуние и получавали видения и предсказания. В Индия го почитали като носител на благополучие и семейно щастие, а арабите го подарявали на жените си, за да има в къщите много деца и кичели дръвчетата и животните си за повече плодородие. Комарджиите го носили за късмет в хазартните игри и залагания.

Видимо реагира и си променя блясъка и цвета в зависимост от фазата на Луната. При Пълнолуние се засилва, избистря цвета и силата му се увеличава, а при Новолуние избледнява, леко потъмнява и енергията отслабва. Препоръчва се по време на Пълнолуние за цялата нощ да се постави на перваза на прозорец или на открито, за да се презареди, натрупа, концентрира и напълни с магическата сила и енергията на Луната, за да може след това да я предаде на жената.

Лунният камък събужда нежните трепети, засилва любовните копнежи, придава мечтателност и насърчава към сближаване. При вече влюбените двойки засилва чувствата и предпазва влюбените от външни намеси и интриги. Свързва жената с женската ѓ същност, за да се разкрие цялата прелест и красота, засилва женствеността и грацията, освобождава вродената интуиция и майсторски я съчетава с природната  мъдрост и творчество. Носи успех и щастие на притежателя си, укрепва и хармонизира емоциите, балансира ума и сърцето, запазва нежната, любяща енергия, но и следи да се чува и гласа на разума. Като го носим, ни помага да улавяме потоци от любов, информация, която да разчитаме и да ползваме. Ставаме по-възприемчиви към психически енергии и послания, разкрива заложбите и дарбите, които носим. Невероятен индикатор за прозиране на истината, разобличава скритите, задкулисни игрички, показва капаните и посочва с пръст тайните врагове и коварните им планове. Силен защитен камък в това отношение е. Ако следваме интуицията би разкрил и бъдещето пред нас чрез сънища и спонтанни озарения, хрумвания. Помощник е при самоанализата и самоопознаването, медитацията, достъп до подсъзнанието, връзка с духовните водачи и Ангелския свят, телепатичната комуникация, разкриване на бъдещето и миналото, улавяне на мисли и предвиждане на предстоящи ходове.

Свойствата на лунният камък вибрират на честотата на шестата /третото око/ и седмата чакра /короната/, които изграждат връзката ни със самите нас, с околните, невидимия и Божествен свят.

Шестата чакра е разположена на челото, приблизително в областта между веждите. Свети в индигов цвят и е седалището на ума, съзнанието, паметта, мислите. Мислите притежават могъща сила и буквално могат да се материализират. Влияе на мозъка, малкия мозък, очи, уши, хипофиза, хипоталамуса, нервна система. При правилно функциониране на чакрата, човек е хармоничен, уверен и има ясна преценка. Успешно следва интуицията си, доверява се на шестото си чувство, взема правилни решения, гледа обективно, мъдро на нещата. Желае да се развива, стреми се към самоусъвършенстване и самоопознаване, за да бъде полезен на себе си и другите. Когато чакрата е замърсена, води до нервност, проблеми със зрението, често главоболие. Характерна е нарушена концентрация, бърза смяна на настроенията от краен оптимизъм до краен песимизъм, натрапчиви мисли, вътрешни противоречия, депресивни състояния и негативни мисли.

Седмата чакра е разположена на върха на главата /фонтанелата/ и малко над нея трепти. Свети виолетово, богато подсилена с цветовете на дъгата. Влияе на главния мозък, епифизата и на цялото тяло. Олицетворява духовната ни връзка с цялото. Дава висок интелект, възприемчивост и човечност към света, стремеж към истината, висок морал.

Превръща човека в личност.

Енергията на лунния камък е успокояваща, балансираща и укрепваща. Препоръчва се при тревожност, стрес, паник атаки, сърцебиене, високо кръвно, страх, агресивни мисли, гневни емоционални изблици, епилепсии, припадъци, психиатрични нарушения, просто поглъща излишното напрежение и успокоява ума. Влияе на лимфната система, следи за излишното количество при натрупване и изхвърляне на течности от организма. Нормализира месечния цикъл при жените, особено добре действа при болезнена менструация, отнема болката. Благоприятно действа при хормонални проблеми, балансиращо – при климактериума и пубертета. Подкрепящ ефект при спазване на диети, особено с отслабващ ефект. Успокоява нервните хора, хиперактивните деца и женските истерии. Помага при забременяване, бременност, раждане, увеличава кърмата. Дарява добър и спокоен сън, особено ако се сложи камъчето под възглавницата. Вдъхновява творческата ни страна, подкрепя и се синхронизира с фантазията на поети, художници, музиканти.

Пази от нощта, магия и вода. От Новолуние до Пълнолуние, лунният камък е особено красив и служи за послания в любовта, а след това притежава скрита ясновидска сила. Най–голямата си мощ я дарява в нощта на Пълнолунието и съчетан с картите Таро – Амулети – Висшата Жрица, Луната и Императрицата, осъществява желаното. Свързва се с енергията на Луната. Зарежда се само през нощта, най- добре при пълнолуние. В никакъв случай обаче, ако има точно в този момент затъмнение. Добре се съчетава със сребро.
от книгата „Чашата на познанието“ – част 1 ; автор Вилма Младенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *