КЕХЛИБАР

 

Кехлибар

Не случайно започваме с кехлибара или „Слънчевия камък“.

Именно слънчевата енергия е животворяща и жизнено важна за всички нас. Слънчевите лъчи разведряват, стимулират оздравителните процеси и благоприятстват за по-ведрото отношение към живота. Затова „Слънчевият камък“ носи късмет на притежателя си.

Кехлибарът се свързва с Таро Арканата – Амулет Слънцето, която има идентични характеристики със свойствата на камъка. Добре се съчетава и с всички останали Аркани – Амулети от Слънчевият тип.

Описание на картата на Слънцето: За всеки има място под слънцето. Осветява цялата Земя, дарява топлина и живот. То е за всички! Слънцето е източникът, от който черпим енергия, за да съществуваме. Мотивира, награждава, аплодира с добър старт и успешно бъдеще, дава растеж, воля, власт на разумните, изпепелява самонадеяните. Зарежда с отлично здраве, добро настроение, ясни мисли, вдъхва увереност в собствените сили и кураж в осъществяване на идеи, умение да се радваш и забавляваш като дете.

Кехлибар – наричан още „Слънчевото злато“ или, „течното Слънце“, е органичен камък, вкаменена дървесна смола – това са хилядите иглолистни дървета, които са се смесвали със земята и пясъка, с насекоми и други живи твари под жарките слънчеви лъчи. Камъкът е запаметил и поел в себе си през годините и слънчева енергия. Оттам е и красивия наситен жълто-оранжев цвят на обедното слънце и оранжево-червеното на изгряващото и залязващото слънце.

В един от митовете за кехлибара, се разказва за Фаетон /синът/ и Хелиос – слънцето /бащата/. Синът помолил баща си да му отстъпи само за един ден небесната колесница. По време на обиколката, поради своята неопитност и буйния и своенравен нрав на конете, се приближил твърде близо до земята и я подпалил. За да спаси земята, Зевс убил Фаетон със светкавица. Сълзите на майка му и сестра му, изсушени и втвърдени от слънцето, се превърнали в кехлибар.

Самият камък е съхранил и запаметил есенцията на живота през хиляди векове и затова се свързва с времето и живота и помага за достигане на дълголетие.

Притежава електрични свойства и при триене се получава обмен с нашата енергия и я стимулира. При допира на кехлибара до кожата, се образува статично електричество и въздейства върху болния орган. Желателно е да се носи през деня, тъй като при взаимодействието на камъка със Слънцето, енергията и силата му се увеличават. Подсилва качествата и на другите камъни, които носим. Кехлибарът неутрализира въздействието на вредните влияния на магнитните бури, а при носене в мрачно, дъждовно време – ни връща доброто настроение, благодарение на слънчевия си заряд, защото има способността да запазва и отделя топлина. Допринася за ясен ум, добра концентрация и силна воля.

Кехлибарът е добър биостимулатор, внася оживление, възбуда, жизнерадост, добро настроение, повишава умствената активност и сексуалната енергия, дарява с позитивизъм, ентусиазъм, отличава нашата индивидуалност и ни кара да повярваме в себе си. Зарежда ни със жизнена енергия, виталност. Допринася за разкриване на блясъка ни, подчертава нашата красота, разхубавява и ни откроява. Кехлибарът е мощен защитен камък, закриля ни, отблъсква отрицателни влияния и изчиства от тях, възстановява биополето ни. Предпазва от лоши очи, уроки, магии.

Привлича благополучие, богатство, власт, сила, слава.

Свойствата на кехлибара вибрират на честотата на третата чакра – на слънчевия сплит, която свети в жълто, представлява хранилище на енергия. Свързва се с топлота, жизненост, оптимизъм, с огъня и светлината. Слънчевият сплит излъчва сила и енергия към всички части на тялото.

Когато функционира правилно, ние се чувстваме жизнени и позитивни, искаме и се стремим да се харесаме на всички, целеустремени сме да бъдем забелязани на всяка цена и да блеснем, имаме висока самооценка, силна самомотивация и вяра в големите възможности, служи като бариера и щит, а когато не работи добре – ние сме тъжни, депресирани, имаме ниска самооценка, нерешителни сме, черногледи, потиснати, всичко ни се струва невъзможно и недостижимо, не се харесваме, отхвърляме се, а не се и стараем, занемареното ни отношение и поведение отблъсква другите от нас. С всичко това допринасяме за замърсяването и съответно неправилното функциониране на чакрата и можем да станем лесна плячка за енергийни атаки и болести.

Тъй като енергията на кехлибара е затопляща и компенсира недостига , като помага при грип, простудни заболявания, гърло, при проблеми със стомаха, при по-слабо зрение, стимулира метаболизма, подобрява оросяването на мозъка, крайниците, укрепване на имунната система, при сърдечна и бъбречна недостатъчност, понижена дейност на жлезите с вътрешна секреция, Хашимото, подобрява общото здравословно състояние на организма, допринася за увеличаване на физическата ни и умствена издръжливост.

Ако носим този камък, когато сме в депресия, обезсърчени, изтощени или настроението ни е монотонно и вяло, липсва ни движение, то той ще ни освободи от потиснатите и болезнени емоции и ще ни зареди с нови сили, ще подсили самоуважението и самочувствието ни, егото и блясъка ни. Ако сме податливи на страхове, носенето на кехлибар ще ни направи по-уверени и смели. Ако пък се чувстваме хармонично и балансирано, то тогава би могъл да донесе една по-голяма доза енергия. Затова тази допълнителна енергия е най-благоприятно да се изразходва чрез физическа активност, защото предозирането ще доведе до по-голямо напрежение и излишна свръхвъзбудимост.

Не се препоръчва на раздразнителни, агресивни, лесно възбудими хора, на страдащи от безсъние също.

За да се подсили действието на камъка, може да се съчетае с Картата- Амулет на Слънцето. И обратното, който вече има Картата-Амулет, може да прибави кехлибара и по този начин ще удвои силата им. Партнират си ефективно, особено при недостиг на енергия, замърсена аура, болест, здравни проблеми, светкавично възстановяват тонуса. Не се препоръчва обаче да се носят повече от един месец, защото направо предозират и напомпват с енергия и ако не се изразходва интензивно чрез спорт, фитнес, физическа натовареност, води до безсъние и нервно напрежение. Трябва периодично за седмица – две, да се лишаваме от тяхната подкрепа.

Добре е да обръщаме внимание, когато се насочваме спонтанно към конкретен камък, защото това е знак, че се намираме тъкмо на неговата честота, откликваме на неговата вибрация. Може да се прави и гадание, според това, към какъв камък биваме привлечени, то точно в този период сме в синхрон с него, отразява като огледален образ нашето състояние на душата и бихме се почувствали балансирани с неговата подкрепа и въздействие.

Свързан е с енергията на Слънцето. Най–добре си пасва със злато. Винаги, след като е купен или подарен, се изчиства в морска сол / това съм обяснила подробно в книгата си „Посланието на Лилит“/, зарежда се през деня. За предпочитане е – на пряка слънчева светлина, в ден, когато слънцето е силно, по обяд, не може след залеза. Така пречистен, презареден, наистина ще се свърже с вашата енергия и резултатите от кехлибара ще са удивителни. Не забравяйте от време на време да оставите камъка да си почине. Също е препоръчително – веднъж месечно да го изчистите в сол и за няколко часа да постои на пряка слънчева светлина, за да поеме в себе си енергията на слънчевите лъчи. Това се отнася за всички камъни, но зареждането трябва да се прави в зависимост от характеристиката на камъка и синхронизирането му с планетата или светилото, с което си пасва и с чиято енергия си кореспондира.

от книгата „Чашата на познанието“ – част 1 -Вилма Младенова

     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *