ЦВЕТНИЦА

ЦВЕТНИЦА е най- красивият пролетен празник!

Цветница, също се нарича Връбница е християнски празник и се чества седмицата, преди Великден,непосредствено след Лазаровден.Празнично се отбелязва влизането на Божият син в Йерусалим.  Предишният ден Исус Христос, е възкресил покойния Лазар и вестта бързо се разнесла. Когато пристигнал в града яздейки магаре, всички хора се събрали около него и тържествено го посрещали,  застилали пътя му с дрехите си и маслинови клонки.

Обичаи на Цветница:

Силата на върбовите клонки на ЦВЕТНИЦА е огромна!!!

Върбовите клонки символизират маслиновите, във всички храмове се четат молитви и се благославят върбовите клонки,които се раздават за здраве на вярващите.Те се отнасят у дома, поставя се клонче пред иконата на Исус и Богородица за здраве и благословение. Дори и пред най-големите трудности и изпитания през цялата година, ще черпим сили и ще се учим от тъничката ,но гъвкава върба,да се се изправяме,без да се пречупим,ще устояваме и успяваме във всичко.Който страда от главоболие,поставя венчето на главата си, при болки в кръста се прави пояс от клонките,където има болежка се намотава клонче,изцелява детските болести. Останалите се сплитат на венче и се закачат на входната врата.Силата на върбовите клонки на Цветница е огромна, пазят къщата цялата година от болести, зли сили,беди ,гръмотевици, магии, лоши очи, уроки.Имат защита и над посевите от градушки,когато приближи град се изричат молитви през обръча от венеца. Забождат се клончета в градината, нивата и за голяма реколта, за да пазят от къртици да не изровят и прегризат коренчетата на растенията.Закичват се и животните преди да се изведат на паша,захранват се  малките агънца и пиленца със свежи, върбови клончета за здраве.

Поверия:

На този ден не се режат лози и овошки, защото няма да родят плод през годината.

Гадаене за брак  на Цветница:

Неомъжените жени, на Цветница гадаят за настоящата година, дали ще се омъжат.Правят букетче от пролетни цвята и го хвърлят в река или поточе.Ако китката бързо се понесе по водата, отплува на далече,сватба ще има,но ако се заплете в някое коренище или заседне до камък,спре, означава че и през тази година, девойката няма да се задоми.

източник – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *